Του Παναγιώτη Στάθη, Capital.gr
Η υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πυροδότησε στη μνήμη όχι τόσο τις πύρινες δηλώσεις νυν κυβερνητικών στελεχών αλλά κυρίως το γεγονός ότι με βάση τέτοιου είδους αναφορές ξεκίνησε και εξελίσσεται εισαγγελική έρευνα από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, Γιάννη Δραγάτση, η οποία βρίσκεται μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο.
Ο κ. Δραγάτσης αναζητά από τα τέλη του 2014 την απάντηση στο ερώτημα αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, κατά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της εταιρίας Lamda Development για την παραχώρησης της έκτασης αντί 914 εκατομμυρίων ευρώ.
Ερευνόμενοι είναι τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ τα οποία γνωμοδότησαν θετικά προς το ΔΣ για την υπογραφή της συμφωνίας.Η εισήγηση δεν ήταν μεν δεσμευτική αλλά τα μέλη του ΔΣ απολαμβάνουν ασυλίας συνεπώς τα τυχόν βάρη έπεσαν στους εμπειρογνώμονες του ταμείου.
Το ενδιαφέρον βέβαια είναι πως ξεκίνησε η έρευνα:
Μετά από μηνυτήρια αναφορά του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Γαλανού στο προηγούμενο Συμβούλιο, ο οποίος ουσιαστικά μιλούσε για ελάχιστο τίμημα και ζητούσε να ελεγχθούν:
– Οι πράξεις και πιθανές παραλείψεις από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που σχετίζονται με όλες τις φάσεις του σχετικού διαγωνισμού.
– Η πιθανή βλάβη που θα υποστεί τελικώς το Ελληνικό Δημόσιο λόγω των πράξεων και των παραλείψεων και κυρίως λόγω του εκ των πραγμάτων εξοστρακισμού των ενδιαφερομένων, πράγμα που μηδένισε τον ανταγωνισμό στη διαδικασία.
Ακολούθως τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της εκχώρησης, επιβεβαίωσε το 25 σέλιδο υπόμνημα για την υπόθεση που προσκόμισε η τότε ευρωβουλευτής του κόμματος , Σοφία Σακοράφα, με το οποίο, φέρεται να αμφισβητεί τόσο την ορθότητα του τρόπου μεταβίβασης όσο και την αξία της έκτασης όπως την εκτίμησε το ΤΑΙΠΕΔ.
– Τον Δεκέμβριο του 2014 μάλιστα η Περιφέρεια Αττικής υπό την Ρένα Δούρου κατέθεσε αίτηση αναθεώρησης απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ήταν υπέρ της εκχώρησης, αναφέροντας πως “με την αίτησή της η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε συμπληρωματικά όλα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το ΤΕΕ, αναφορικά με το ύψος του τιμήματος της σύμβασης, το οποίο κρίθηκε εξευτελιστικό”. Επαναλαμβάνει δε “την κατηγορηματική βούλησή της να προασπίσει τη Δημόσια Περιουσία” και εν προκειμένω “τα 40.000 τ.μ. που διαθέτει στον χώρο του Ελληνικού”.
Το τίμημα και οι εκτιμητές
– Η αξία της έκτασης βασίστηκε στην εκτίμηση του οίκου American Appraisal Hellas Ltd. βάση του σεναρίου Foster & Partners (δηλαδή του επενδυτικού σχεδίου της “LamdaDevelopment) και η τιμή ορίστηκε στα περίπου 914 εκατομμύρια. Το σενάριο αυτό είναι γνωστό και προβλέπει καζίνο κλπ.
– Ακολούθησε μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που εκτίμησε την αξία στα 1.8 δις εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν στα διπλάσια χρήματα η οποία συντάχθηκε αυτοβούλως μάλιστα, όταν πρόεδρος του ΤΕΕ ήταν ο νυν υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης (!!!). Η εκτίμηση όμως του ΤΕΕ γίνεται με βάση άλλο σενάριο (του καθηγητή Σ.Πολλάλη) το οποίο προβλέπει τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που ήθελε ο επενδυτής και παρουσίασε ο Forest.
-Τότε ο εισαγγελέας διόρισε δυο πραγματογνώμονες προκειμένου να αξιολογήσουν την αξία της εκχώρησης. Ο μεν πρώτος αποτίμησε στα 2 δις την αξία εφόσον το ελληνικό κοβόταν σε κομμάτια (οικόπεδα) και πωλούνταν. Ο δεύτερος εμφανίστηκε περίπου κατά των ιδιωτικοποιήσεων, όμως εν προκειμένω το ερώτημα ήταν διαφορετικό.
Δυο εκτιμητές
Πλέον και με τα 4 βασικά σενάρια ανα χείρας ο κ. Δραγάτσης ανέθεσε σε δυο ανεξάρτητους εκτιμητές από τον κατάλογο του ΥΠ. ΟΙΚ να συντάξουν μελέτες που θα αποφαίνονται πιο από όλα τα σενάρια είναι το πλέον δόκιμο και επικερδές για το ελληνικό δημόσιο.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.