Φενάκη, τα μεγάλα λόγια περί κάθαρσης των σκανδάλων στο Σαρωνικό

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις προηγούμενες εκλογές του 2023, οι οποίες διεξήχθηκαν σε ένα κλίμα έντασης και καταγγελιών, που έφτασαν μέχρι μηνύσεις για συκοφαντίες περί χρηματισμού και άλλα ευτράπελα. Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τι απέγινε εκείνη η μήνυση του Παπαχρήστου εναντίον του Σωφρόνη, αν και το φανταζόμαστε…..

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας 2019 – 2023, ο Παπαχρήστου είχε αναγάγει τον εαυτό του σε «εισαγγελέα», σε βάρος του Σωφρόνη και με ύφος ιεροεξεταστή, αναφερόταν σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε διάφορα «σκάνδαλα», όπως π.χ. «Ο δημοτικός φωτισμός» και κυρίως, «Η υλοποίηση διανομής αγαθών από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)».

Η διαχείριση του προγράμματος του ΤΕΒΑ, είχε ξεκινήσει επί της δημαρχίας Σωφρόνη και σε όλη τη διάρκεια της 2ης θητείας Φιλίππου, υπήρξε ένας ορυμαγδός καταγγελιών κατά του πρώην Δημάρχου. Αναφερόντουσαν ποσά κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες, δε διοχετεύτηκαν στον σκοπό, που ήταν οι συνοδευτικές δράσεις του προγράμματος.

Οι καταγγελίες πήραν μεγάλες διαστάσεις και σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ της Ανατολικής Αττικής, είχε προαναγγελθεί η προσφυγή στον Εισαγγελέα. Μάλιστα με απόφαση του Φιλίππου, είχε παραγγελθεί  Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε. Υπάλληλοι το Δήμου που είχαν εμπλακεί στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ, είχαν καταθέσει και σύμφωνα με πληροφορίες των ίδιων των εξεταζόμενων, συγκεντρώθηκε ένας μεγάλος όγκος υλικού, με το οποίο στοιχειοθετήθηκε το σκάνδαλο.

Παρά τη συνεχή αναφορά των ΜΜΕ στην υπόθεση και μέχρι την προκήρυξη των δημοτικών  εκλογών του 2023, δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Ούτε ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα της ΕΔΕ, ούτε εισαγγελέας!!!. Αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου βγήκαν από τις θήκες τα μαχαίρια εναντίων αλλήλων και βέβαια μεταξύ αυτών υπήρξαν συνεχείς αναφορές στο σκάνδαλο του ΤΕΒΑ.

Ως διαχειριστής της ενημερωτικής σελίδας «Αττικός Παρατηρητής» επικοινώνησα με διάφορους παράγοντες, προσωπικό του Δήμου και αυτοδιοικητικούς της περιόδου Σωφρόνη, οι οποίοι δήλωναν ότι ήξεραν και επιβεβαίωναν τις καταγγελίες, ακόμα και κάποιοι που ήταν στον συνδυασμό του Σωφρόνη. Όμως κανείς δεν είχε στα χέρια του υλικό από τα αποδεικτικά στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί. Μάλιστα μέσω του προσωπικού του Δήμου, είχαμε την πληροφορία ότι τα στοιχεία που είχαν προκύψει από την ΕΔΕ, ήταν «κλειδωμένα» στο γραφείο του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα Μιλτιάδη Κλάπα, με εντολή του Φιλίππου να παραμείνουν εκεί κλειδωμένα.

Η αναζήτηση εκ μέρους μου συγκεκριμένων στοιχείων, έτυχε της προσοχής προσώπου εκ των βασικών υποστηριχτών του Παπαχρήστου. Μου ζήτησε να συναντηθούμε για να μου δώσει κάποια στοιχεία σχετικά με τις ανοικτές δικαστικές περιπέτειες του Γιώργου Σωφρόνη και στοιχεία γύρο από το ΤΕΒΑ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις  18 Σεπτεμβρίου 2023 στο γραφείο του. Τα όσα μου είπε και όσα στοιχεία μου δόθηκαν ήταν γνωστά σε μένα και υπήρχαν σχετικά έγγραφα στα χέρια μου, εκτός από την υπόθεση ΤΕΒΑ για την οποία δεν είχε απολύτως τίποτα.

15 ημέρες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή 24/9/2023, δέχτηκα μια τηλεφωνική κλίση από άγνωστο αριθμό και στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Παπαχρήστου. Εάν ήταν αποτυπωμένος στη λίστα των επαφών μου ο τηλεφωνικός αριθμός του, δεν υπήρχε περίπτωση να απαντήσω στην κλίση του, γιατί μ΄ αυτόν δεν ήθελα να έχω ούτε τυπικές σχέσεις, ούτε καλημέρα που λέει ο λαός. Το ξάφνιασμα από το θράσος του, ήταν μεγάλο και κέντρισε την περιέργειά μου.  

Προσφορά να μου δώσει στοιχεία για το σκάνδαλο ΤΕΒΑ.

«Έμαθα», μου είπε, «ότι αναζητάς στοιχεία για το σκάνδαλο ΤΕΒΑ, μπορώ να σου τα στείλω, την Τρίτη το πρωί θα έχεις ένα φάκελο». Δράττοντας της ευκαιρίας, να αποκαλυφθεί με συγκεκριμένα στοιχεία ένα σκάνδαλο που κυριαρχούσε στον τύπο, η απάντησή μου ήταν θετική και επειδή επρόκειτο να αναχωρήσω την επόμενη ημέρα για τις Κυκλάδες, του ζήτησα να μου τα στείλει με e-mail. Συμφώνησε και επειδή ήθελε κάποιο χρόνο να τα σκανάρει, είπε ότι θα τα στείλει την Πέμπτη 28/9. Κατάλαβα ότι η πίεση κάποιων δημοσκοπήσεων που διέρρεαν και έφερναν τον Σωφρόνη προηγούμενο στο πρώτο γύρο, ανάγκαζαν τον Παπαχρήστου, να βγάλει στη δημοσιότητα στοιχεία για το «μεγάλο σκάνδαλο», ώστε να επηρεάσει και ίσως να αναστρέψει το κλίμα.

Έφτασε η Πέμπτη και πέρασε, όπως και η επόμενη Πέμπτη και τα στοιχεία δεν έφτασαν στο e-mail μου. Οι πληροφορίες που είχα από τον κύκλο οπαδών του, που είχαν εισχωρήσει στο στενό κύκλο του, μου έλεγαν ότι δεν έχει τα στοιχεία γιατί δεν του τα έδινε ο Γενικός Γραμματέας!!!

Πήρα την πρωτοβουλία να τον καλέσω εγώ στο τηλέφωνο, μια και είχε γραφτεί ήδη το άρθρο όπου αναφερόντουσαν με λεπτομέρειες, όλες οι πτυχές του σκανδάλου και απλώς ήθελα κάποιο αξιόπιστο έγγραφο στοιχείο το οποίο θα επιβεβαίωνε το άρθρο, οπότε τον ρώτησα επί λέξει:

«Σε κάλεσα εγώ στο τηλέφωνο, να μου δώσεις πληροφορίες για το ΤΕΒΑ; Εσύ δεν είσαι που τηλεφώνησες; Γιατί δε μου έστειλες τα στοιχεία όπως υποσχέθηκες Τον ρώτησα εάν θα τα στείλει τελικά ή όχι; Και απάντησε ότι θα τα έστελνε οπωσδήποτε την επόμενη ημέρα. Και βέβαια δεν τα έστειλε. Η αντίδρασή μου ήταν μερικές ημέρες αργότερα να του στείλω το ακόλουθο SMS:

Με καλέσεις εσύ και μου πρότεινες να δώσεις στοιχεία για τα ΤΕΒΑ και δεν το έκανες. Σου τηλεφώνησα εγώ και είπες ότι θα τα στείλεις. Δεν το έκανες. Είσαι άξιος της τύχης σου.

Δεν τα έστειλε ποτέ.

Το συμπέρασμά μου είναι, ότι το «ενδιαφέρον» του Παπαχρήστου για την αποκάλυψη ενός υπαρκτού σκανδάλου και η απόδοση δικαιοσύνης, ήταν μια πομφόλυγα που περιοριζόταν στο να πετύχει τον εκλογικό του στόχο. Τα στοιχεία που διαφήμιζε ότι διέθετε δεν ήταν ποτέ στην κατοχή του και απλώς υποσχόταν πληροφορίες και στοιχεία  που δεν είχε.  

Το 2ο συμπέρασμά μου και όχι μόνο δικό μου, είναι ότι το δημόσιο χρήμα που διακινήθηκε μέσω του ΤΕΒΑ, μέρος του οποίου δεν έφτασε ποτέ στους δικαιούχους, δεν ήταν στις προτεραιότητες του. Αφού κατάφερε στο 2ο γύρο των εκλογών να κερδίσει, δεν είχε πλέον κανένα κίνητρο και ως δήμαρχος, να οδηγήσει το σκάνδαλο στη δικαιοσύνη για να υπάρξει δικαστική διερεύνηση και κολασμός των πράξεων, εάν αποδεικνύονταν αληθινές.

Ας κατανοήσουν οι ψηφοφόροι του και οι οπαδοί του, ποια είναι η αξιοπιστία του ανθρώπου και κατά πόσο μπορούν να του έχουν εμπιστοσύνη.

Άγγελος Φραγκόπουλος
Διαχειριστής ενημερωτικής ιστοσελίδας “Αττικός Παρατηρητής” 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.