Με την έλευση της «Μήδεια» δόθηκε η ευκαιρία σε διάφορα ΤΡΟΛ της πολιτικής και της παραπολιτικής, να βγουν από τις κρυψώνες τους, για να κάνουν ευτελή κριτική στην κυβέρνηση, για την δήθεν ολιγωρία της στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου, που εμφανίζεται στην νότια Ελλάδα κάθε 10 ή 15 χρόνια, ή γιατί δεν έχει ξεκινήσει την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ κ.α. φαιδρά. Δεν θα μπορούσε να απέχει απ΄ αυτό, ο πολύπειρος στο τρολάρισμα και κυρίως στις φυσικές καταστροφές, Δήμαρχος Σαρωνικού #Φιλίππου. Πρότεινε λοιπόν, την υπογειοποίηση των δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ και στο Σαρωνικό. Προφανώς δεν εννοεί όλους τους άλλους δήμους της χώρας, όπου δεν υπάρχει επίσης υπογειοποίηση των δικτύων. Πιο ανόητη και υποκριτική τοποθέτηση μόνο από τον Φιλίππου θα μπορούσα να περιμένω.
Να αναφέρω λοιπόν ότι:
Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, έχει γίνει υπογειοποίηση των δικτύων στις αστικές περιοχές και όχι στις ημιαστικές ή στην ύπαιθρο, για ευνόητους λόγους. Στην Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και στη Πάτρα, υπάρχει υπογειοποίηση μόνο στα κέντρα των πόλεων, αλλά όχι στα προάστια. Σε μεγάλες πόλεις όπως, ο Πειραιάς, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ηράκλειο, δεν υπάρχει υπογειοποίηση των δικτύων.
Φωτογραφία από τα Καλύβια με τα εναέρια δίκτυα της ΔΕΔΔΗΕ. Γυμνά καλώδια μεσαίας τάσης, πολύ κοντά στα μπαλκόνια των κτηρίων. Συνήθης εικόνα όλων αστικών περιοχών της χώρας μας.
Υπάρχει και στην Ελλάδα νόμος από το 1979 (999/1979), πριν ο Φιλίππου εκλεγεί κοινοτάρχης Καλυβίων, που επέβαλε την υποχρεωτική υπογειοποίηση του χαμηλής και μέσης τάσης δικτύου της ΔΕΗ, στους οικιστικούς ιστούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να αποφεύγονται τα οποιαδήποτε προβλήματα. Η ΔΕΗ έκανε απειροελάχιστα πράγματα και ζήτησε από τον κάθε δήμο να καταβάλει το 50% του κόστους για την υπογειοποίηση του δικτύου στις περιοχές του. Θα μπορούσε λοιπόν κάποιοι Δήμαρχοι και ο επί 30 χρόνια δήμαρχος Φιλίππου, να προγραμματίσουν την υπογειοποίηση του δικτύου στις αστικές περιοχές, με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια και μετά από 40 χρόνια από την ψήφιση του νόμου να την έχουν ολοκληρώσει. Όχι μόνο για τον φόβο κάποιας «Μήδεια», αλλά και για πολλούς άλλους, το ίδιο σοβαρούς λόγους.
Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε (δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία), τι θα συνέβαινε εάν αποφασιζόταν να ανασκαφεί ο Σαρωνικός, έστω μόνο στα αστικά κέντρα, για την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ; Πόσες δεκαετίες θα χρειαζόντουσαν μέχρι να ανασυρθούν τα αρχαία από το υπέδαφος του Δήμου μας; (Στην Ανάβυσσο, επί μια 5ετία, η οδός Μικράς Ασίας παρέμενε νταμάρι, γιατί η αρχαιολογία είχε ανακαλύψει μπάζα από ένα αρχαίο τοιχίο και δεν επέτρεπε την αποκατάστασή της. Στο Καταφύγι της Παλαιάς Φώκαιας, η αρχαιολογία δεν επιτρέπει την εκσκαφή, από την COSMOTE, αυλακιού βάθους 10 cm, για την επέκταση του δικτύου οπτικών ινών. Και ακόμα να θυμηθούμε το λιμανάκι της Φώκαιας που λόγω της αρχαιολογίας παραμένει εστία ρύπανσης από τα βουρκόνερα [*]. Ή τις αλυκές Αναβύσσου, όπου ένας από τους λόγους αντίδρασης, για να μην προχωρήσει οποιαδήποτε επένδυση, οι ψεκασμένοι της περιοχής τις χαρακτηρίζουν άλλοτε ως αρχαιολογικό χώρο και άλλοτε ως βιότοπο [**]).
Στα όρια του Δήμου, υπάρχει ο οικισμός της ΑΤΕ, ο οποίος λόγω της πυκνής πευκόφυτης βλάστησης, προσομοιάζει με τις περιοχές της βόρειας Αθήνας που επλήγησαν από τη «Μήδεια». Ευτυχώς μέχρι σήμερα ο οικισμός, μόνο από πυρκαγιές έχει κινδυνέψει και ευτυχώς δεν έχει γίνει «Μάτι», αλλά δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να μετατραπεί σε Διόνυσο ή Σταμάτα. Τι ακριβώς έχει προτείνει για την ΑΤΕ και άλλους παρόμοιους οικισμούς (Μαύρο Λιθάρι, περιφερειακά της Σαρωνίδας και της Π. Φώκαιας) ο δήμαρχος Σαρωνικού; Μήπως θα έπρεπε να καταθέσει κάποια άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση για την προστασία τους από ακραία καιρικά φαινόμενα και να μην περιμένουν οι κάτοικοι την υπογειοποίηση των δικτύων;
Καταλήγω αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι η «πρόταση» του Φιλίππου δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμα πομφόλυγα, όπως όλες οι «μεγαλόπνοες» προτάσεις του, όλα αυτά τα χρόνια, π.χ. η μεταφορά λυμάτων στην Ψυττάλεια, τα σχέδια περί ενοποίησης της παραλιακής ζώνης Αναβύσσου – Παλαιάς Φώκαιας κ.α. Απλά του δόθηκε μια ευκαιρία να πετάξει μια ακόμα μπούρδα, που δεν έχει ούτε την ευφυΐα, ούτε την πρόθεση και ούτε την δυνατότητα να υλοποιήσει, την οποία δυστυχώς καταπίνουν αμάσητη, όπως και όλες τις άλλες, οι συνήθεις «πρόθυμοι».
[*] Ο Φιλίππου είχε σπεύσει να εγκαινιάσει την έναρξη του έργου πριν από 7 χρόνια
[**] Όταν ο Φιλίππου επέτρεψε να αποτεθούν στις αλυκές, χιλιάδες km3 μπάζων από την εκσκαφή της λ. Καραμανλή έπαθαν αφωνία οι ψεκασμένοι καθηγητάδες και λαϊκοί.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.