Η τόσο επιθετική εξαγωγή της τρομοκρατικής τους δράσης αποτελεί στρατηγικό λάθος των τζιχαντιστών, καθώς κατάφεραν να συσπειρώσουν ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία.
Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ, Η Καθημερινή
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι αποτελούν στρατηγικό λάθος του ISIS. Η μεταφορά των «επιχειρήσεων» από τα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας σε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Ευρώπης και πόλη-σύμβολο των δυτικών αξιών άλλαξε ριζικά την εξίσωση.
Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας θα είναι μαζική και στοχευμένη. Εχουμε ήδη τα πρώτα δείγματα τόσο στο επίπεδο της αστυνόμευσης στο εσωτερικό όσο και στο στρατιωτικό μέτωπο στη Συρία και στο Ιράκ.
Παρότι πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι για να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος» στη Μέση Ανατολή χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν και χερσαίες δυνάμεις, όλα δείχνουν ότι με τη συνέχιση και εντατικοποίηση των υφιστάμενων δράσεων το πλήγμα θα είναι βαρύ, ικανό όχι απλά να περιορίσει την αποτελεσματικότητά του, αλλά να καταστρέψει σε σημαντικό βαθμό την οργάνωση, έστω και αν είναι προφανώς αδύνατο να την εξαφανίσει εντελώς.
Το «Ισλαμικό Κράτος» θα μπορούσε να συνεχίσει τη δράση του στη Μέση Ανατολή, όπου το διεστραμμένο εγκληματικό αφήγημά του θα διατηρούσε μεγαλύτερη απήχηση, και παράλληλα θα απέτρεπε τη διαφαινόμενη ενίσχυση και τον συντονισμό των διεθνών πολεμικών επιχειρήσεων εναντίον του.
Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, αλλά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς οι διεθνείς επιχειρήσεις θα εντείνονται, το «Ισλαμικό Κράτος» θα υποστεί σημαντικές απώλειες και θα αναγκασθεί να αποσυρθεί από περιοχές που σήμερα ελέγχει στο Ιράκ και στη Συρία. Το όραμα της δημιουργίας ενός παντοδύναμου χαλιφάτου θα δεχθεί βαρύτατο πλήγμα.
Το στρατηγικό λάθος του ISIS θυμίζει το προηγούμενο της Αλ Κάιντα, που με την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο μαζικών αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και να υποστεί μεγάλες απώλειες. Στην πορεία περιορίσθηκε σημαντικά η δράση της, ενώ έχουν εκτελεσθεί ο Οσάμα μπιν Λάντεν και τα περισσότερα κορυφαία στελέχη της. Φυσικά, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για πλήρη εξάρθρωση της οργάνωσης, αλλά έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα και δεν έχει πλέον ούτε την αποτελεσματικότητα κατά των Δυτικών ούτε την αρχική απήχηση στις μουσουλμανικές μάζες.
Μια ερμηνεία για την «εξαγωγή» της τρομοκρατικής δράσης από το ISIS -με κύρια δείγματα την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους και τις επιθέσεις στο Παρίσι- είναι ότι ευρισκόμενο υπό πίεση στο Ιράκ και τη Συρία, λόγω των συνεχών αμερικανικών βομβαρδισμών, αλλά και λόγω της εμπλοκής της Ρωσίας, προσπαθεί να αποδείξει ότι παραμένει δυνατό, αποτελεσματικό και ικανό να επιφέρει μείζονα πλήγματα στους «ισχυρούς» του κόσμου.
Οι εκτιμήσεις της CIA και άλλων δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας υπολογίζουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε περίπου 20 χιλιάδες, από τους οποίους 150 προέρχονται από την Αμερική και 3 χιλιάδες από την Ευρώπη. Δεν είναι μικρός ο αριθμός, αλλά σίγουρα είναι αντιμετωπίσιμος, εάν φυσικά υπάρξουν οι αναγκαίοι ρεαλιστικοί χειρισμοί στη Συρία.
Σε κάθε περίπτωση, τώρα είναι ακόμη πιο ξεκάθαρο ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει το «Ισλαμικό Κράτος» με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στα εδάφη που κατέχει, παραλύοντας τη λειτουργία του, αλλιώς θα υποστεί και άλλα χτυπήματα, καθώς είναι πλέον σαφής η πρόθεσή του να εξαγάγει τον τρομοκρατικό τζιχαντισμό του.
Η διεθνής κοινότητα ξεσηκώνεται. Η Ευρωπαϊκή Ενωση για πρώτη φορά ενεργοποιεί τη σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη, περί παροχής βοήθειας σε κράτος-μέλος που δέχεται επίθεση.
Εάν, όντως, υπάρξει συντονισμός κινήσεων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, αλλά και τη Ρωσία, πιθανώς και άλλες χώρες -και οι πρώτες ενδείξεις συγκλίνουν προς αυτή την κατεύθυνση-, το μέλλον του ISIS δεν είναι καθόλου σίγουρο.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Το «Ισλαμικό Κράτος» ξύπνησε ένα γίγαντα που το εξέθρεψε και το εκτρέφει ακόμα. Επέβάλε ο γίγαντας κυρώσεις π.χ.στην Σ.Αραβία και την Τουρκία που στηρίζουν το ISIS ?(για να μην αναφερθούμε και πώς ο γίγας -με μυαλό νάνου- τον κανάκεψε) .Αισθάνομαι ότι βλέπω ενα έργο που ο γίγας-Σταυροφόρος αναλαμβάνει τον ρόλο του καλού, σε αγαστή συνεργασία με το Isis που παίρνει επαξίως το ρόλο του κακού.Ο δε πραγματικός τίτλος του έργου ειναι” Παιχνίδια γεωπολιτικής και οικονομίας πολέμου”.Είδος ταινίας Thriller-Splatter