Με πολύ μεγάλο δείγμα 1857 πολιτών (σημ. οι εταιρίες δημοσκοπήσεων συνήθως έχουν δείγμα 1200 πανελλαδικά) και ένα ακόμη ερώτημα πέραν το «τι θα ψηφίσετε», οι πολίτες της Αττικής δείχνουν να έχουν ξεκάθαρη άποψη. Στη δημοσκόπηση πάντα.
Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 1 έως και 10 Σεπτεμβρίου.
Το πρώτο ερώτημα αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη ή χειρότερη κατάσταση σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν;». Οι ερωτηθέντες απάντησαν τα εξής:
Πολύ καλύτερη 4,7%
Καλύτερη 7,6%
Ίδια 24,0%
Χειρότερη 38,8%
Πολύ χειρότερη 23,5%
Δεν απαντώ 1,4%
Σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου το ερώτημα που τέθηκε ήταν το εξής: «Στην περίπτωση που την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;». Σύμφωνα με την ανάλυση του καθηγητή Πανά η Νέα Δημοκρατία με διαφορά 3,6% προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 36,9% και η ΝΔ 26,5%. Δηλαδή, φαίνεται να χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Ιανουαρίου 10,9 ποσοστιαίες μονάδες, που με μεγάλη πιθανότητα κερδίζει η Λαϊκή Ενότητα, 5 ποσοστιαίες μονάδες και το ΠΑΣΟΚ περίπου 2 μονάδες, αφού είχε στις εκλογές 3,3%.
Η ΝΔ από 26% στις εκλογές φτάνει στο 29,9% και κερδίζει τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που είναι πιθανόν να τις κερδίζει από τους ΑΝΕΛ. Ως τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 6,2%, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 είχε 6,7%. Το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 5,2% τώρα φαίνεται να ξεπερνά το αντίστοιχο 3,3% των προηγούμενων εκλογών.
Με ποσοστό 6,6% αναποφάσιστων φαίνεται ότι η αναμέτρηση ενδέχεται να είναι αμφίρροπη ως προς την πρώτη θέση. Με αυτό το αποτέλεσμα δε φαίνεται να εξασφαλίζεται η αυτοδυναμία, είτε για τη Ν. Δημοκρατία, είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στις Εθνικές Εκλογές του Ιανουαρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ποσοστό 36,34% και ειδικά στην Αττική 36,9% o η ΝΔ είχε ποσοστό 27,81% και ειδικά στην Αττική 26% που σημαίνει ότι το ποσοστό της Αττικής για τα δύο κόμματα δε διέφερε ουσιαστικά από το αντίστοιχο σε επίπεδο χώρας. Σημειώνεται ότι το τυπικό σφάλμα – αυτό δηλαδή που γνωρίζουμε όλοι ως στατιστικό λάθος, φτάνει στο +/- 2,3%.
Υπενθυμίζεται ότι ο Επαμεινώνδας Πανάς είναι μέλος της ESOMAR και της WAPOR και τηρεί τους διεθνείς και ακαδημαϊκούς κώδικες δεοντολογίας για τη διαμόρφωση της έρευνας.
Δείτε παρακάτω το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης στην Αττική σε πίνακα:
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.