Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού Συλλόγου του Καταφυγιού, για τις παραλίες

Ύστερα από πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου της Παλαιάς Φώκαιας, συνεδρίασε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και πήρε την παρακάτω απόφαση σχετικά με τις παραλίες του Σαρωνικού.
 
Ο Σύλλογος του Καταφυγιού, υπήρξε από 35ετίας υπέρ των ελεύθερων παραλιών και γενικά των ελεύθερων δημόσιων εκτάσεων. Και απόδειξη αυτής της θέσης του είναι ο αγώνας του, για απόσπαση εκτάσεων, στο Καταφύγι και στο Θυμάρι, από τους διάφορους καταπατητές. Σ΄ αυτό τον αγώνα υπήρξαμε μόνοι μας ως Σύλλογος και παρά το δίκαιο του αγώνα μας δεν είχαμε την ουσιαστική συμπαράσταση κανενός άλλου Συλλόγου. Ο στόχος όμως επιτεύχθηκε και δεκάδες στρέμματα γης βρίσκονται εγγεγραμμένα στο εθνικό κτηματολόγιο ως Δημοτική περιουσία.
Στα όρια του Συλλόγου μας δεν υπάρχουν παραλίες, παρ΄ όλα αυτά οι τοποθετήσεις μας πάντα ήταν υπέρ των ελεύθερων και κυρίως καθαρών παραλιών.
Διαπιστώνουμε ότι στην πορεία του χρόνου οι 2 – 3 καντίνες που λειτουργούσαν κυρίως στις παραλίες της Αναβύσσου, σήμερα έχουν δεκαπλασιαστεί με ευθύνη κυρίως της ΕΤΑΔ. ΑΕ, η οποία είναι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου τμήματος της παραλίας του Δήμου. Συνημμένα παρουσιάζουμε φωτογραφίες από το Google map, με σημειωμένα τα σημεία τα οποία έχουν καταληφθεί από την ΕΤΑΔ ή τον Δήμο και έχουν παραχωρηθεί για επιχειρηματική εκμετάλλευση.
Συγκεκριμένα από το Θυμάρι της Παλαιάς Φώκαιας, μέχρι τα όρια της Σαρωνίδας, υπάρχουν 24 παραχωρήσεις αιγιαλού είτε από την ΕΤΑΔ.ΑΕ, είτε από το Δήμο και βρίσκονται στα καλύτερα τμήματα της παραλίας, ενώ μόνο ελάχιστα και κυρίως μη προσβάσιμα σημεία υπάρχουν για τη χρήση λουομένων, που δε θέλουν να πληρώνουν τα μπιτσόμπαρα. Τα μπιτσόμπαρα χρησιμοποιούνται κατά κόρο από τους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου, που πλημμυρίζουν τις παραλίες κατά χιλιάδες, αφήνοντας τες πίσω τους βρώμικες και κυρίως μολυσμένες.
Επίσης, είναι χαρακτηριστική η εγκληματική αδιαφορία και της ΕΤΑΔ.ΑΕ και του Δήμου, στην επικίνδυνη ρύπανση που συντελείται στον όρμο της Αναβύσσου, από τη διοχέτευση επικίνδυνων λυμάτων μέσω των αγωγών βρόχινων νερών, στα όρια των δύο κοινοτήτων Αναβύσσου και Παλαιάς Φώκαιας, παραπλεύρως του ξενοδοχείου Plaza Resort.
Η θέση μας είναι ότι, η προσπάθεια για ελεύθερες παραλίες πρέπει να περιλαμβάνει όλες ανεξαιρέτως τις παραλίες του Σαρωνικού, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν στους λουόμενους, χωρίς οικονομικές υποχρεώσεις προς οποιονδήποτε επιχειρηματία, μια και αυτό όπως λέγεται και προβάλλεται με ένταση, είναι «συνταγματικό δικαίωμα» των πολιτών.
Ο Δήμος, αποδεικνύοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, πρέπει να φροντίζει όλες τις παραλίες, για την τοποθέτηση ναυαγοσωστών, την καθαριότητά, την υγιεινή των λουομένων με δωρεάν παροχή νερού, τουαλετών, καθώς και σημάνσεις για την καταλληλότητα του νερού για την ασφαλή κολύμβηση.
Ο αγώνας για ελεύθερες παραλίες δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντος, ενάντια ενός συγκεκριμένου επιχειρηματία, ή η παραχώρηση από την ΕΤΑΔ.ΑΕ μιας συγκεκριμένης παραλίας, αλλά ενάντια στην παραχώρηση όλων ανεξαιρέτως των παραλιών του Σαρωνικού. Διαφορετικά ο «αγώνας» είναι υποκριτικός και υποκινούμενος από ντόπια συμφέροντα που λυμαίνονταν παρανόμως τις παραλίες του Δήμου, όπως γινόταν επί δεκαετίες στις παραλίες των Αλυκών Αναβύσσου και του Πεύκου του Λαγονησίου.

 

 

 


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.