Αύξηση των απορριμμάτων του Δήμου Σαρωνικού κατά 33,71%!!!
Περίεργες αυξομειώσεις εμφάνισε μέσα στο 2016 η παραγωγή σκουπιδιών στους 66 δήμους της Αττικής. Αλλού αυξημένα έως και 54%, αλλού μειωμένα κατά 14,5% ενώ καταγράφεται και συνολική αύξηση κατά σχεδόν 3% λες και η πολυπόθητη ανάπτυξη είναι ήδη πραγματικότητα…
Τα ανεξήγητα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες από τον αρμόδιο για τα απορρίμματα σύνδεσμο ΕΔΣΝΑ μέσω του οποίου λειτουργεί και ο ΧΥΤΑ στη Φυλή. Στον ΕΔΣΝΑ συμμετέχουν οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής, που ορίζει και ως πρόεδρο του συνδέσμου τον εκάστοτε περιφερειάρχη. Ωστόσο, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δεν μπόρεσε χθες να δώσει κάποια εξήγηση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδρίαζε ενώ, αντιθέτως, αξιοποίησε στο έπακρον την απουσία των δημάρχων για να μεταβιβάσει σε εκείνους τις ευθύνες.
«Το είπε και ο Φλαμπουράρης: Οι άνθρωποι δεν τρώνε πια από τα σκουπίδια», ήταν μια από τις «εξηγήσεις» που δίνονταν χθες περιπαιχτικά στα πηγαδάκια για τη διαπίστωση ότι ο όγκος των σκουπιδιών αυξήθηκε μέσα στο 2016. Υπενθυμίζεται ότι όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, το 2010, ο ετήσιος όγκος των απορριμμάτων ξεπερνούσε τα 2 εκατομμύρια τόνους. Το 2015 όμως είχε πέσει σταδιακά στα 1,74 εκατομμύρια τόνους για να αυξηθεί πέρυσι στα 1,79 εκατομμύρια. Εφτασαν δηλαδή και θάφτηκαν στον ΧΥΤΑ Φυλής 50.232 τόνοι περισσότεροι και αυτό οδηγεί σε αύξηση 2,89%.
Προφανώς, η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση της Περιφέρειας δεν θα μπορούσε να ειρωνευτεί τον μέντορα του πρωθυπουργού για τα λεγόμενά του… Το κακό είναι όμως ότι δεν μπόρεσε να δώσει και κάποια άλλη πειστική εξήγηση. Στον πολιτισμένο κόσμο, οι όγκοι των απορριμμάτων που θάβονται μειώνονται συνεχώς τουλάχιστον μέσω των διαφόρων μορφών ανακύκλωσης. Η αύξηση που παρατηρείται στην Αττική επιβεβαιώνει το δεδομένο ότι η ανακύκλωση παραμένει γενικώς σε χαμηλότατα επίπεδα παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της κ. Δούρου ότι θα αξιοποιήσει τους «θησαυρούς» των σκουπιδιών για το δημόσιο συμφέρον.
Η έλλειψη ανακύκλωσης όμως δεν μπορεί να δικαιολογήσει από μόνη της την αύξηση. Ανάμεσα σε 66 δήμους, οι 40 έστειλαν περισσότερα σκουπίδια στη Φυλή. Στην πρώτη πεντάδα περιλαμβάνονται δύο νησιωτικοί δήμοι, οι Σπέτσες (54,65%) και τα Κύθηρα (29%). Εδώ η αύξηση δικαιολογείται ίσως από το γεγονός ότι έκλεισαν οι εκεί παράνομες χωματερές αφού η Ελλάδα πλήρωσε πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων. Στις άλλες τρεις θέσεις φιγουράρουν η ίδια η Φυλή με αύξηση 35,75% (ίσως να μην τη νοιάζει να πληρώσει κάτι παραπάνω αφού εισπράττει ετησίως σχεδόν 40 εκατ. ευρώ σε αντισταθμιστικά), ο Δήμος Σαρωνικού (33,71%) και ο Δήμος Αμαρουσίου με αύξηση σχεδόν 18%. Υπενθυμίζεται ότι δήμαρχος Αμαρουσίου είναι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, που συγκρούεται εδώ και μήνες με την κ. Δούρου και την κυβέρνηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και σειρά άλλων θεμάτων. Ερωτηματικά για το ενδεχόμενο να στέλνει σκουπίδια στα λατομεία της περιοχής προκάλεσε δημοσίως η μείωση 14,57% στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας.
Στους δήμους με τη μεγαλύτερη αύξηση δεν περιλαμβάνονται μόνον «πλούσιοι» δήμοι. Για παράδειγμα, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού εμφανίζει αύξηση 3,79% και ο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης 3,05%. Αντίστοιχα, η μείωση δεν εμφανίζεται στους φτωχότερους. Ειδικά τα Βριλήσσια και η Φιλοθέη-Ψυχικό κατατάσσονται στους λιγοστούς δήμους που εφαρμόζουν δικά τους προγράμματα ανακύκλωσης μειώνοντας τον όγκο των απορριμμάτων προς θάψιμο. Οι παραπάνω δύο δήμοι είναι ανάμεσα στους μόλις 11 που κατάφεραν να πετύχουν προδιαλογή απορριμμάτων (κομποστοποίηση, ξεχώρισμα κλαδεμάτων κ.λπ.) άνω του 1%. Η συνολική εικόνα όμως είναι απογοητευτική σε σχέση με την εκτροπή 35% από την ταφή που πρέπει να πετύχει συνολικά η χώρα ως το 2020.
Εκείνο που δεν απογοητεύει είναι τα έσοδα του ΕΔΣΝΑ. Με βάση την αύξηση του τονάζ και καθώς η τιμή ανά τόνο αποφασίστηκε στα 44 ευρώ (έναντι 43,7 το 2015), τα έσοδα του συνδέσμου αναμένονται αυξημένα. Από το σύνολο των περίπου 79 εκατομμυρίων ευρώ, όμως, τα μισά θα καταλήξουν ως αντισταθμιστικά στη Φυλή και τους άλλους οχλούμενους δήμους και τα υπόλοιπα για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Από αυτά τα υπόλοιπα, πάλι, τα μισά (περίπου 19 εκατ.) θα καταλήξουν στη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης που επεξεργάζεται σύμμικτα απορρίμματα για να ξαναθάψει το μεγαλύτερο μέρος του προϊόντος στον ΧΥΤΑ. Βάσει των παραπάνω, τα δημοτικά τέλη θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται το ίδιο ενώ η παράταξη Σγουρού εισηγήθηκε μείωση από τα 44 στα 38 ευρώ ανά τόνο μιλώντας για «απροκάλυπτο εμπαιγμό» της διοίκησης Δούρου.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
arishat@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.