Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο βουνό Πανί, αν και αφορά αποκλειστικά τον Δήμο Λαυρεωτικής και όχι τον Σαρωνικό (βρίσκεται αποκλειστικά εντός των ορίων της Λαυρεωτικής), έχει απόλυτη συνάφεια με τα γεγονότα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), του κοιμητηρίου και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται στην χειρότερη έκδοσή της και πάντα αρνητικός παράγοντας σε κάθε μία από τις εκδοχές αυτών των περιπετειών είναι ο Φιλίππου.
Δεν θα ασχοληθώ με τον συγκεκριμένο άνθρωπο και τα κίνητρά του, σ΄ αυτό το άρθρο. Τον έχω περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα και θεωρώ ότι έχει όλα τα στοιχεία του πλέον συντηρητικού, εγωπαθή και εξουσιομανή πολιτικάντη. Δυστυχώς τα αρνητικά αποτελέσματα της ύπαρξής του, βιώνει όχι μόνο ο Δήμος μας, αλλά ολόκληρη η Ανατολική Αττική (βλέπετε Μάτι). Ειδικά στο Δήμο μας, δεν υπάρχει αποχέτευση, δεν υπάρχει διαχείριση των απορριμμάτων, δεν υπάρχει κοιμητήριο και τώρα δημιουργεί προσκόμματα στην εγκατάσταση των ΑΠΕ σε κορυφογραμμή που δεν τον αφορά.
Θα ασχοληθούμε όμως με τον πρώην Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Γιώργο Σωφρόνη, τον οποίο υποστήριξα στις τελευταίες εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ελλείψει κάποιου άλλου καλύτερου υποψήφιου και στην προσπάθειά μου να αποκλειστεί η εκλογή Φιλίππου. Επίσης γιατί στο συνδυασμό του «Σαρωνικός αύριο», υπήρχαν κάποιοι (ελάχιστοι) καλοί φίλοι τους οποίους κυρίως αξιολόγησα ως ενδιαφέροντες και ικανούς τοπικούς παράγοντες, μια και στην πλειοψηφία τους οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, αξιολογούνται από τους πολίτες ως πολύ κάτω του μετρίου.
Στο παρελθόν έχω αναφερθεί στο πολιτικό ύφος του κ. Σωφρόνη και ειδικά τελευταία στους λόγους που έχασε τις εκλογές (Δείτε εδώ). Όμως ο κ. Σωφρόνης εκλέχτηκε με την σημαία ενός κόμματος υπό την ηγεσία ενός εκσυγχρονιστή κεντρώου πολιτικού, του Κυριάκου Μητσοτάκη και από αυτή την άποψη περίμενα, ότι ως τοπικός παράγοντας θα έπρεπε να προωθεί τις εκσυγχρονιστικές και αναπτυξιακές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο ίδιος στον προεκλογικό του αγώνα υπερτόνισε την σύμπλευσή του με την ΝΔ και την κομματική του ταυτότητα. Αντ΄ αυτού βλέπουμε μια συμπόρευση με τον Φιλίππου και η αντιπαράθεσή τους είναι σε θέματα δευτερεύοντα, όπως π.χ. ποιος διοργάνωσε καλύτερα τα καρναβάλια, ποιος κατάφερε να λειτουργεί το Κ.Υ. Καλυβίων ως κέντρο αναφοράς κορωνοϊού σε 24ωρη βάση και το εάν ο Φιλίππου προσέλαβε σκουπιδιάρηδες από το παραταξιακό του περιβάλλον. Δυστυχώς σ΄ αυτή την άσκοπη πολιτική του ο κ. Σωφρόνης παρασύρει και ανθρώπους οι οποίοι έχουν τελείως διαφορετική άποψη για τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο. Οκτώ από τα προβεβλημένα στελέχη του συνδυασμού του, έχουν επιβεβαιώσει σ΄ εμένα προσωπικά, ότι δεν συμφωνούν με την άποψη του κ. Σωφρόνη για το θέμα των ανεμογεννητριών στο Πανί και ότι ουδέποτε ερωτήθηκαν για διαμόρφωση της θέσης της παράταξης.
Άρα ποια είναι τα κίνητρά του; Ποιος είναι ο λόγος συμπόρευσης με τον Φιλίππου σ΄ αυτό το κυρίαρχο θέμα για την ποιότητα της ενέργειας που καταναλώνει η χώρα και η απεξάρτησή της από τον λιγνίτη και το εισαγόμενο πετρέλαιο και αέριο; Δεν είδαμε μια αναλυτική ανακοίνωση της παράταξής του για το θέμα, ενώ είναι λαλίστατος για τα υπόλοιπα και άνευ σημασίας θέματα. Π.χ. για το σοβαρό θέμα των λαμπτήρων LED, χρειάστηκε να περάσουν δύο μήνες για να αποφασίσει τι θα απαντήσει στην μαύρη προπαγάνδα του Φιλίππου, περί δήθεν εξοικονόμησης τριών εκατομμυρίων ευρώ, από το κόστος εγκατάστασης και διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού.
Οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά και γενικά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι το μέλλον του πλανήτη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κυβέρνηση του εκσυγχρονιστή Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει θέσει ως προτεραιότητα την κατάργηση έως το τέλος του 2021 της εξόρυξης και καύσης του λιγνίτη ως μέσον παραγωγής ενέργειας. Ποιοι αντιδρούν σ΄ αυτό; Η καθυστερημένη πολιτικά και κοινωνικά κρατικοδίαιτη συνδικαλιστική ηγεσία, που βλέπει την εξουσία της να περιορίζεται, μια και μόνο μέσω των λιγνιτικών παραγωγικών μονάδων μπορεί να εκβιάσει και να απαιτήσει την διατήρηση και διεύρυνση των παράλογων «κεκτημένων» τους. Είναι η «συμμορία» της οπισθοδρόμησης και της υπανάπτυξης, που τόσα χρόνια λυμαίνεται το δημόσιο βίο, εκβιάζει τους πολιτικούς και ολόκληρο το λαό.
Τέλος υπάρχουν και οι «Ελληναράδες» που στα καφενεία, στο FACEBOOK και όπου μπορούν να περιφέρουν την άποψή τους, οι οποίοι ενοχλούνται μεν από την κλιματική αλλαγή, κατηγορούν τις κυβερνήσεις για την αδράνειά τους, κατηγορώντας τες για εμπλοκή με τα «συμφέροντα», αλλά δεν θέλουν να βλέπουν τις ανεμογεννήτριες. Να μην ενοχλεί ένας ανεμόμυλος τη θέα τους στο ξεροβούνι, αλλά δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ για τα βουνά που γίνονται οικόπεδα με καλή θέα. Είναι αυτοί που διαμαρτύρονται γιατί δεν υπάρχει αποχέτευση, αλλά θέλουν το ΚΕΛ να είναι στον γειτονικό Δήμο. Διαμαρτύρονται για τα σκουπίδια, αλλά ο ΧΥΤΥ και το εργοστάσιο επεξεργασίας να είναι στον γειτονικό νομό. Διαμαρτύρονται για το νεκροταφείο αλλά δεν θέλουν οι νεκροφόρες να περνούν έξω από το σπίτι τους και οι ανεμογεννήτριες να μην φαίνονται από το μπαλκόνι τους.
Ο π. Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σωφρόνης με ποιους απ΄ όλους αυτούς ταυτίζεται; Η ομάδα του «Σαρωνικός αύριο» ποιους υποστηρίζει; Έδειξε, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ότι με τις υποθέσεις του ΚΕΛ, του κοιμητηρίου και της διαχείρισης των απορριμμάτων, είχε την διάθεση να βρει λύσεις και γι΄ αυτό τον στήριζα. Δυστυχώς έκανε πίσω, με την πρώτη κατευθυνόμενη από τον Φιλίππου σύγκρουση, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία του. Τώρα πρέπει να αποδείξει τις προθέσεις του για το ποια πολιτική θα ακολουθήσει και αν θα είναι αξιόπιστη. Με αυτές τις συνθήκες δεν έχει καμία προοπτική και θα δώσει την ευκαιρία στον Φιλίππου ή σε κάποιον όμοιό του, να συνεχίσει το «έργο» του, τον Σαρωνικό των βόθρων, των χωματερών και της αντιμετώπισης των νεκρών ως σκουπίδια.
Άγγελος Φραγκόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.