Συνολικά 36 περιοχές της Αττικής με δάση και αυθαίρετη θεωρεί η Πυροσβεστική «υψίστου κινδύνου» για μεγάλες πύρινες καταστροφές, σαν κι αυτή στο Μάτι τη μοιραία Δευτέρα στις 23 Ιουλίου που κόστισε τη ζωή σε 95 άτομα.
Πρόκειται για περιοχές που έχουν διάσπαρτους οικισμούς μέσα στο δάσος, με προβληματική ρυμοτομία και λίγες διεξόδους για τους πολίτες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.
Ακόμη, πρόκειται για περιοχές που δεν μπορεί να «χαρτογραφήσει» η Πυροσβεστική, ώστε τα αεροπλάνα να προχωρήσουν με ασφάλεια σε ρίψεις νερού, με κίνδυνο τραυματισμού πολιτών που μπορεί να διαμένουν μέσα σε δασικές εκτάσεις.
Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές από αυτές τις περιοχές είναι δύσκολη η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και προβληματικά τα σχέδια εκκένωσης.
Σύμφωνα με το σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών για το 2018 που παρουσιάζει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», οι περιοχές αυτές στη βορειοανατολική Αττική είναι:
- Πόρτο Ράφτη
- Κερατέα
- Λαύριο
- Καλύβια
- Σαρωνίδα
- Ανάβυσσος – (Παλαιά Φώκαια)
- Λαγονήσι
- Βάρη
- Παιανία (ζώνη Υμηττού)
- Μεγάλα τμήμα του Δήμου Σπατών – Ατρέμιδος (ανάμεσα σε αυτά ορισμένοι λόγοι με δάση κοντά στην Αττική Οδό)
- Το 70% των εκτάσεων σε Κορωπί και Μαρκόπουλο
Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές, αξιωματικών της Πυροσβεστικής, περιοχές άναρχης δόμησης υπάρχουν και στην ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού.
Περισσότερα από 100.000 στρέμματα με δάσος και αυθαίρετα
Στην Αττική, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο, υπάρχουν περισσότερα από 100.000 στρέμματα με «μείξη» δασικού ιστού και αυθαίρετων κτισμάτων.
Όπως αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που υπηρετούσαν σε περιοχές της Αττικής όπου υπάρχουν πολλά περιαστικά δάση και αυθαίρετη δόμηση «δεν υπάρχει καμία βελτίωση σε θέματα ασφάλειας των πολιτών, και όχι μόνο σε αυτές τις περιοχές. Συμμετέχουμε σε αρκετές συσκέψεις κάθε χρόνο σε πολλούς δήμους, όπου προσδιορίζεται η επικινδυνότητα αυτών των περιοχών. Όμως δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα. Το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης, εμποδίζει οποιαδήποτε κίνηση για διάνοιξη δρόμων, για δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και για οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να περιορίσει τα μεγέθη της καταστροφής. Οι περισσότεροι πολίτες αρνούνται να δώσουν χώρο από τα οικόπεδά τους για να βελτιωθεί η κατάσταση. Κι έτσι υπάρχει μόνιμη αδράνεια. Το μόνο που μπορεί να λειτουργήσει παρηγορητικά είναι ότι σε άλλες παραλιακές περιοχές με αυθαίρετη δόμηση είναι πιο ευχερής και ευρύτερη η πρόσβαση στη θάλασσα και περισσότερες οι διέξοδοι, αντίθετα με αυτό που συνέβη στο Μάτι. Όμως κι αυτό μπορεί να έχει μικρό ρόλο σε μία πύρινη λαίλαπα».
Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής σημειώνουν ότι πολλοί από τους κατοίκους των περιοχών της ανατολικής Αττικής με αυθαίρετη δόμηση «έχουν την αντίληψη ότι δεν φυσούν δυτικοί άνεμοι – όπως πίστευαν και οι κάτοικοι στο Μάτι – οπότε έχουν μία σχετική διασφάλιση. Κι αυτό γιατί πίσω από τις παραλιακές περιοχές είναι η Αθήνα ή άλλες περιφερειακές περιοχές με σχέδιο πόλης και όχι πυκνή βλάστηση. Και έτσι δεν διατρέχουν κίνδυνο. Μία αντίληψη που αποδεικνύεται μοιραία τις κρίσιμες ώρες».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο σχεδιασμό της Πυροσβεστικής δεν υπάρχει καμία περαιτέρω ανάλυση ή αναφορές ειδικών σχεδίων για τον τρόπο που μπορεί να περιοριστούν οι πυρκαγιές σε αυτές τις μικτές ζώνες πρασίνου και αυθαιρέτων.
Κι όπως συνέβη το Μάτι, όλα κρίνονται ότι η φωτιά έχει περικυκλώσει τους οικισμούς.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.