Δύο δήμοι «με την πλάτη στον τοίχο»
Εικοσιδύο χρόνια μετά και με τα ευρωπρόστιμα να έχουν επιβληθεί , κράτος και δήμοι Ραφήνας και Σπάτων αναζητούν λύση για το αποχετευτικό.
«Στις 8 Σεπτεμβρίου, στα γενέθλια της Θεοτόκου, γίνεται στη Ραφήνα περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Παντοβασίλισσας. Το μοναδικό μου κριτήριο για τη διαδρομή της εικόνας ήταν πού δεν έχει βοθρόνερα, για να μη γίνουμε ρεζίλι. Άλλοι σε τέτοιες περιπτώσεις κοιτούν πώς θα περάσουν μπροστά από τα όμορφα σημεία της πόλης τους, κι εμείς…».
Ο κ. Βασίλης Πιστικίδης, ως δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, «κληρονόμησε» με τη σειρά του το βαρύ, άλυτο πρόβλημα της περιοχής: την απουσία αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού καθαρισμού. Στην ίδια δυσάρεστη θέση βρίσκεται και ο «γείτονάς» του, δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου. Σήμερα οι δύο δήμοι κατοικούνται από 54.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, γιατί στην πραγματικότητα, και δη τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι πολύ περισσότεροι. Το πού καταλήγουν τα λύματα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους δεν χρειάζεται πολλή φαντασία.
Η δεύτερη ευρωκαταδίκη και η ανακοίνωση της επιβολής προστίμου στη χώρα για την κατάσταση αυτή ήταν η (αναμενόμενη) κατάληξη μιας μακράς πορείας. Μιας πορείας που σημαδεύτηκε από δεκάδες επεισοδιακά δημοτικά συμβούλια (πλούσια σε κατάρες και απειλές) και την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλλει μια λύση.
Ομως η ευρωκαταδίκη έφερε τον κόμπο στο χτένι. Οι συσκέψεις ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ (που είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας στο έργο και δεν αποκλείεται να αναλάβει τη λειτουργία του), την Περιφέρεια Αττικής (που θα είναι ο κύριος του έργου, για να εξασφαλιστεί κοινοτική χρηματοδότηση) και τα υπουργεία Περιβάλλοντος (αρμόδιο για λύματα, σκουπίδια και λοιπά δύσοσμα) και Εσωτερικών ξεκίνησαν πριν από έναν μήνα με την πρόθεση να δοθεί, επιτέλους, οριστική λύση. Αν η Πολιτεία αποφασίσει να μεταβιβάσει τα ευρωπρόστιμα στους δύο δήμους, αυτοί θα πτωχεύσουν το επόμενο πρωί. Η Πολιτεία δεν έχει ακόμα χρησιμοποιήσει το ύστατο αυτό όπλο, τελικά όμως ίσως δεν αποκλείεται να χρειαστεί.
Ποιο είναι το πρόβλημα; Όταν σχεδίαζε το αποχετευτικό δίκτυο της Ανατολικής Αττικής, το λαμπερό 1993, η ΕΥΔΑΠ είχε προβλέψει τη λειτουργία του «Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Βορείων Μεσογείων», στη θέση «Πλατύ Χωράφι», το οποίο θα εξυπηρετούσε τις περιοχές Ραφήνας, Σπάτων, Αρτέμιδας, Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και Πικερμίου. Ομως οι δήμοι Ραφήνας και Σπάτων δεν συναίνεσαν από την αρχή για διάφορους λόγους: ο Δήμος Σπάτων γιατί ο βιολογικός βρίσκεται στα όριά του και ο Δήμος Ραφήνας επειδή ο αγωγός του επεξεργασμένου νερού θα εκβάλλει στη θαλάσσια περιοχή του. Ετσι χάθηκε η ευκαιρία να ενταχθεί το έργο στο Γ΄ ΚΠΣ.
Η ΕΥΔΑΠ ξεκίνησε τη διαδικασία αδειοδότησης του έργου, όμως οι περιβαλλοντικοί του όροι προσβλήθηκαν στο ΣτΕ και τελικά ακυρώθηκαν. Η ΕΥΔΑΠ επανασχεδίασε το έργο, βελτιώνοντας τις προδιαγραφές του, και τα τελευταία χρόνια πλέον μιλά για τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων, με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του νερού. Ομως οι αντιδράσεις δεν έπαψαν. Μάλιστα κάποια στιγμή ο Δήμος Ραφήνας επιχείρησε να προωθήσει έναν μικρότερο βιολογικό, μόνο για τις ανάγκες της, με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, αλλά δεν τα κατάφερε. Κατόπιν οι δύο δήμοι υποστήριξαν τη σύνδεση των περιοχών τους με την Ψυττάλεια, επιλογή που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την ΕΥΔΑΠ ως ασύμφορη και ενδεχομένως επικίνδυνη. Με τις αντιδράσεις, όμως, χάθηκε η ευκαιρία να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.
Ετσι φθάνουμε στο σήμερα, με τους δύο δήμους να είναι «με την πλάτη στον τοίχο». Πριν από λίγες ημέρες, οι κ. Πιστικίδης και Μάρκου κατέθεσαν στο ΥΠΕΚΑ μια κοινή νέα πρόταση για τη χωροθέτηση του βιολογικού στη θέση Λακαθέλα-Κήπι του Δήμου Σπάτων, στα ανατολικά του αεροδρομίου. «Δώσαμε εντολή στις υπηρεσίες να εξεταστεί ανεπηρέαστα από πολιτικές παρεμβάσεις. Θέλουμε να καταλήξουμε στην πιο ορθή λύση», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης. «Η απάντησή μας θα δοθεί άμεσα. Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το έργο». Για να διασφαλιστεί αυτό, τα αποχετευτικά έργα στην περιοχή συμπεριελήφθησαν στις αρμοδιότητες της διυπουργικής «Επιτροπής Παρακολούθησης Μεγάλων Εργων», που ιδρύθηκε πρόσφατα.
Χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου θα συνεδρίαζε με θέμα την έγκριση της χωροθέτησης στη Λακαθέλα. Τη Δευτέρα ακολουθεί ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας. «Είναι η τελευταία ευκαιρία και το γνωρίζουμε», λέει ο κ. Πιστικίδης. «Ελπίζω ότι μπορούμε έστω και υπό πίεση να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό έργο». Είκοσι δύο χρόνια μετά η συζήτηση συνεχίζεται…
Πηγή: Καθημερινή έντυπη έκδοση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.