Ο Δήμος Σαρωνικού είναι ένας πλούσιος Δήμος. Η διαπίστωση αυτή δεν αφορά έσοδα του Δήμου που μπορεί να έχει από μελλοντική αξιοποίηση παραλιών, ή των Αλυκών, που συχνά αναφέρουν διάφοροι, υποστηρίζοντας τα διάφορα αναπτυξιακά σχέδια, που βλέπουν κατά καιρούς τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά έναν πλούτο που υπάρχει και παραμένει ανεκμετάλλευτος και βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών.
Αυτός ο πλούτος, είναι η προίκα της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας στον Καλλικρατικό Δήμο Σαρωνικού, παρά την ανεκδιήγητη άποψη, που έκφραζε ο πρώην Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ότι δήθεν η Ανάβυσσος (κυρίως) συσσώρευσε χρέη στον Δήμο.
Οι κάτοικοι των δύο Δημοτικών Κοινοτήτων, γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πλούτος αυτός είναι τα κληροτεμάχια, που ανήκουν στην κυριότητα των δύο πρώην Κοινοτήτων. Μάλιστα κάποιοι το γνωρίζουν πολύ καλά, αφού και οι ίδιοι κατέχουν αυθαίρετα, πολλές απ΄αυτές τις εκτάσεις και τις εκμεταλλεύονται ποικιλοτρόπως ολόκληρες δεκαετίες, χωρίς να έχουν καταβάλει στις κοινότητες οποιοδήποτε αντίτιμο για την χρήση τους.
Στις προεκλογικές περιόδους, όλοι αυτοί οι “αυθαιρέτως κατέχοντες”, ελάμβαναν υποσχέσεις, ότι θα τους αποδοθούν αυτές οι εκτάσεις και τους έπειθαν, παραγνωρίζοντας ότι στη σημερινή εποχή, η υλοποίηση μιας τέτοιας υπόσχεσης θα αποτελούσε ποινικό αδίκημα.
Από το 1993 έως και το 1997, δηλαδή πριν από μια 25ετία σχεδόν, η έντυπη έκδοση “Το Καταφύγι” (μετέπειτα Αττικός Παρατηρητής) και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος του Καταφυγιού, με τις παρεμβάσεις του και τα δημοσιεύματά του, είχε αποτρέψει να χαριστούν σχεδόν, κάποιες από αυτές τις εκτάσεις – φιλέτα, στους “αυθαιρέτως κατέχοντες” της Παλαιάς Φώκαιας, αντί εξευτελιστικού τιμήματος 800 – 1.200 δραχμών/ τ.μ., (2,50 – 3,50 €) έναντι σημερινής αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον 50,00 €/τ.μ. (Δείτε εδώ και εδώ).
Όμως οι εκτάσεις αυτές, όπως φαίνεται και στα επισυναπτόμενα τμήματα του σχεδίου Β΄ κατοικίας της Αναβύσσου (ανάλογο σχέδιο υπάρχει και για την Παλαιά Φώκαια), βρίσκονται υπό την κατοχή ιδιωτών και σε πολλές περιπτώσεις έχουν οικοδομηθεί και αυθαίρετα κτίσματα, μια και δεν θα μπορούσε να έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια. Είναι μια περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσης, που βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών και είναι ανεκμετάλλευτη, από τον Δήμο.
Η πρόθεση αυτού του άρθρου, δεν είναι να αποκαλύψει ποιοι είναι αυτοί που κατέχουν αυθαίρετα αυτές τις εκτάσεις, μια και είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία και βέβαια στην Δημοτική αρχή. Επίσης δεν είναι σκοπός να κατευθύνει τον Δήμο, στην έναρξη της διαδικασίας Διοικητικής Αποβολής των “αυθαιρέτως κατεχόντων” αυτών των εκτάσεων. Αντιθέτως θα λέγαμε.
Σκοπός του είναι, να παρακινήσει τον Δήμο, στην ρύθμιση όλων αυτών των εκκρεμοτήτων και οι συμπολίτες μας αυτοί να νομιμοποιήσουν την κατοχή αυτών των εκτάσεων, εφόσον μάλιστα έχουν κατασκευάσει και κατοικίες μέσα σ΄ αυτές και από την άλλη ο Δήμος να βάλει τάξη στην περιουσία του και να εισπράξει τα αναλογούντα ποσά, που θα του δώσουν μια βαθιά οικονομική ανάσα. Υπάρχει το προηγούμενο του ακρωτηρίου στο Μαύρο Λιθάρι της Αναβύσσου, το οποίο εκποιήθηκε από τον Δήμο, σε ιδιοκτήτη παρακείμενης έκτασης και ο οποίος την κατείχε αυθαίρετα, ασχέτως αν η υπόθεση αυτή έχει περιπλεχθεί, λόγω των περίεργων διασυνδέσεων και δοσοληψιών των εμπλεκομένων δημοτικών παραγόντων στην υπόθεση (διαβάστε εδώ σχετικά).
Τι πρέπει να γίνει
Μπορεί ο Δήμος να εξετάσει την κάθε περίπτωση «αυθαίρετης κατεχόμενης» έκτασης ξεχωριστά και αφού ζητήσει την εκτίμηση του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, για την αντικειμενική αξία όλων αυτών των εκτάσεων. Στη συνέχεια να αποφασίσει την νόμιμη εκποίησή τους στους “αυθαιρέτως κατέχοντες”. Τα ποσά που θα βεβαιωθούν, θα μπορούσε ο Δήμος να τα απαιτήσει, μέσα σε ένα προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε ενδιαφερόμενου, διαφορετικά αν διαπιστώσει αδιαφορία εκ μέρους τους, να κινήσει την διαδικασία διοικητικής αποβολής τους.
Ο Δήμος, από αυτή τη διαδικασία θα εισπράξει μεγάλα ποσά, που θα χρησιμοποιήσει για να καλύψει πάγιες ανάγκες του, να ενισχύσει τις υποδομές του και ενδεχομένως να χρηματοδοτήσει και αναπτυξιακά έργα, στην περιφέρειά του, αλλά κυρίως στις δύο κοινότητες, μια και όπως προαναφέρθηκε είναι η προίκα της Αναβύσσου και της Παλαιάς Φώκαιας στον Δήμο Σαρωνικού.
Την πρόταση αυτή, την έχουμε γνωστοποιήσει προφορικώς, στον Δήμαρχο Σαρωνικού κ. Γιώργο Σωφρόνη και είναι αλήθεια ότι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Άρα είναι γνώστης του θέματος και επομένως αναμένεται η θέση του.
Η οποιαδήποτε ολιγωρία διαιωνίζει μια απαράδεκτη κατάσταση, που μπορεί να υποκρύπτει και σκοπιμότητες, που δεν συνάδουν με την χρηστή διοίκηση. Υπό ομαλές συνθήκες, αυτές οι αποφάσεις και η υλοποίησή τους θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί πριν από πολλά χρόνια, αλλά η ψηφοθηρική σκοπιμότητα των παλαιών πολιτικών της περιοχής, απομάκρυνε οποιαδήποτε ανάλογη σκέψη. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής τους, σε ότι αφορά την Παλαιά Φώκαια είναι και η τελμάτωση της ολοκλήρωσης του σχεδίου πόλης Α΄ κατοικίας, εντός της οποίας υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις καταπατημένες.
Γνωρίζουμε ότι ο σημερινός Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Γιώργος Σωφρόνης, δεν ανήκει σ΄ αυτή την κατηγορία πολιτικών και ελπίζουμε ότι θα πάρει πρωτοβουλίες άμεσα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Στην αρψη που το διαβασα με επιασε απογοητευση αλλα μετα γελασα τοσο δυνατα που το ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ εις την νιοστη είναι πολυ λιγο να το αποτυπωσει! Εγω δεν θελω κατσικα θελω να ψοφησει των αλλων!