Παρελθόν αποτελεί το σχέδιο για την δημιουργία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που είχε αποτελέσει προγραμματική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά το 2012, καθώς τα «φιλέτα» του παράκτιου μετώπου επιστρέφουν στην ΕΤΑΔ και μέσω αυτής θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο του μετόχου της, ΤΑΙΠΕΔ.
Σε συνέχεια πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για την απορρόφηση της εταιρίας ειδικού σκοπού Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ από την ΕΤΑΔ, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου φορέα, ο οποίος «θα έχει σκοπό την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον», κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζει την ΕΤΑΔ ως διάδοχο της απορροφούμενης εταιρίας.
«Τυχόν δίκες της απορροφόμενης εταιρείας συνεχίζονται από την απορροφώσα εταιρεία, ως καθολική διάδοχό της, χωρίς καμία άλλη διατύπωση, μη επερχόμενης βίαιης διακοπής τους» σημειώνεται στην απόφαση και αναφέρεται ότι η ΕΤΑΔ θα εκδώσει ισολογισμό μετασχηματισμού της Παράκτιο Μέτωπο με ημερομηνία αναφοράς την 21η Μαρτίου 2015. Βάσει της απόφασης, οι 29 υπάλληλοι της Παράκτιο Μέτωπο θα μεταφερθούν στην ΕΤΑΔ, η οποία θα αναλάβει την μισθοδοσία τους.
«Φιλέτα» τροϊκανού ενδιαφέροντος
Για τα ακίνητα του Παράκτιου Μετώπου υπήρξε σοβαρή έριδα μεταξύ του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης και του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το τελευταίο, υπό την πίεση της Τρόικας, έθετε διαρκώς προσκόμματα στην προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργία της Παράκτιο Μέτωπο ΑΕ ήδη από το Φθινόπωρο του 2012.
Μάλιστα, ο τότε αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα είχε ανοιχτά εκδηλώσει την αντίθεσή του για την δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, επικαλούμενος νομικά προβλήματα κατά την διάρκεια της πρώτης σχετικής συνάντησης το 2012. Όταν η Αθήνα απέδειξε την ανυπαρξία νομικών προβλημάτων, ο κ. Τράα επικαλέστηκε πολιτικά προβλήματα, όπως η δημιουργίας «σύγχυσης» στη διεθνή επενδυτική κοινότητα από την αλληεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Παράκτιο Αττικό Μέτωπο.
Τελικά, τα ελληνικά επιχειρήματα έπεισαν τους δανειστές, οι οποίοι ναι μεν έπαψαν να θέτουν ζητήματα, όπως πίεσαν και πέτυχαν νομοθετική ρύθμιση που εξουσιοδοτεί τη διυπουργική επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων να αφαιρεί τμήματα από το παράκτιο μέτωπο υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ.
Άλλωστε, παροιμιώδης ήταν και η κωλυσιεργία του υπουργείου Οικονομικών να συνυπογράψει την μεταβίβαση των «φιλέτων» της παραλίας στην Παράκτιο Μέτωπο, καθώς, όπως αποδείχθηκε, τα προόριζε για το ΤΑΙΠΕΔ.
Συνεχείς «τρικλοποδιές»
Μάλιστα, όπως είχε αποκαλύψει Το Βήμα τον Ιούνιο του 2014, η διυπουργική επιτροπή μεταβίβασε εν αγνοία των περισσότερων μελών της επίμαχα ακίνητα στο ΤΑΙΠΕΔ αντί της Παράκτιο Μέτωπο, ακυρώνοντας το σχέδιο για την Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Μάλιστα, η αντίδραση της αποκάλυψης ήταν τόσο μεγάλη, που για πρώτη φορά μετά την ακύρωση της μεταβίβασης της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, εκδόθηκε νέα απόφαση της διυπουργικής επιτροπής που ακύρωνε την μεταφορά των ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά παράβαση της σχετικής ρήτρας του Μνημονίου περί του μη αναστρέψιμου χαρακτήρα της μεταβίβασης ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου στο Ταμείο.
Τελικά, το φθινόπωρο του 2014 εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες μεταβιβάστηκαν σημαντικά ακίνητα στην Παράκτιο Μέτωπο, το σχέδιο για το οποίο στη συνέχεια δέχθηκε πλήγμα, έπειτα από την απόρριψη της Κομισιόν στο αίτημα της Αθήνας για την χρηματοδότηση της ανάπλασης του Φαλήρου. Έναν μήνα αργότερα η Βουλή διαλύθηκε.
Οι αντιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντίθετος στην Παράκτιο Μετώπο. Σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του, με επικεφαλής την νυν αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2014, χαρακτήριζαν την εταιρία ως «Ταµείο Ξεπουλήµατος της ιδιωτικής και της δηµόσιας περιουσίας του Δηµοσίου, έξω από κάθε πολεοδοµικό και χωροταξικό περιορισµό, µε δόµηση εκατομμυρίων τ.μ. και αποδόµηση κάθε περιβαλλοντικής προστασίας».
Σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, στον νέο φορέα, στον οποίο θα συγκεντρωθούν ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και Παράκτιο Μέτωπο, «τα έσοδα που θα προκύπτουν θα αξιοποιούνται κυρίως για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης, όπως ειδικότερα θα προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο». Κατά πληροφορίες, η συγκεκριμένη διάταξη θεωρήθηκε ως μονομερής και μάλλον «εχθρική» ενέργεια από την Τρόικα.
Ανατροπή και στο Φάληρο
Στο μεταξύ, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Τσιρώνη σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης για το μεγάλο σχέδιο της ανάπλασης του Φαλήρου, «η νέα πολιτική ηγεσία θα αλλάξει τον σχεδιασμό με κατεύθυνση αφ’ ενός της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα του χώρου και της βιώσιμης ανάπτυξης με ήπιες χρήσεις γης πολιτισμού και αναψυχής και αφ’ετέρου την επαναδημιουργία οικολογικού πάρκου, σύμφωνα με προγενέστερες προτάσεις».
«Με τον επανασχεδιασμό θα εξασφαλίζεται η αντιπλημμυρική προστασία των δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας και θα εξεταστούν οι κυκλοφοριακές ανάγκες της περιοχής. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί ως έργο ολοκληρωμένης ανάπτυξης» σημειώνεται, αν και γίνεται η παραδοχή ότι «η χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου δεν εξασφαλίστηκε».
Πάντως, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, από την συγκεκριμένη διατύπωση δεν διαφαίνεται κάποια σημαντική διαφοροποίηση, καθώς το σχέδιο του ιταλού αρχιτέκτονα, Ρέντζο Πιάνο κινείται σε παρόμοια κατεύθυνση.
Πηγή: in.gr Αχιλλέας Χεκίμογλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
ΧΕ–ΣΤΗ–ΚΑ–ΜΕ
Έτσι κι΄ αλλιώς κάτι τύποι σαν κι΄ εσένα για χέσιμο είναι.
Σοβαρα, διαπλεκομενε μα–λα–κα;