Ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χερσόνησος της Λαυρεωτικής και οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. είναι τα καταστροφικά φαινόμενα που κατά καιρούς έχουν πλήξει την περιοχή και κατά κύριο λόγο οι μεγάλες πυρκαγιές. Πρόσφατα μετά την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, διαπιστώθηκε ότι οι νέοι Δήμαρχοι κ.κ. Σωφρόνης και Λουκάς, έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική προστασία, αναθέτοντας αρμοδιότητες σε έμπειρους συνεργάτες, οι οποίοι έχουν διατελέσει για πολλά χρόνια, είτε επαγγελματικά, είτε εθελοντικά στελέχη της άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Λαυρεωτική χερσόνησο.
Πρόκειται για τον Αντιστράτηγο Π.Σ. Ε.Α κ. Μιχάλη Μαθιουδάκη και Δημοτικό Σύμβουλο Λαυρεωτικής, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε μεγάλα γεγονότα ως επικεφαλής Πυροσβέστης ή Διασώστης, όπως η μεγάλη πυρκαγιά του εργοστασίου ΧΥΜΑ της Λαυρεωτικής, ο σεισμός της Πάρνηθας και στις δασοπυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής (2007 – 2009). Ο δεύτερος είναι ο κ. Δημήτρης Σόφος, Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Εθελοντής Πυροσβέστης και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΚΕ Σαρωνικού, ο οποίος ήταν ουσιαστικός υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας την τετραετία 2010 – 2014, ως βοηθός του κ. Σωφρόνη. Έχει συμμετάσχει στην κατάσβεση όλων των πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί με την προστασία του δάσους του Κουβαρά, το οποίο χάριν των ενεργειών του και της εθελοντικής ομάδας που ίδρυσε το 2009, έχει διασωθεί παρ΄ ότι κινδύνεψε επανειλημμένα από πυρκαγιές που το απείλησαν.
Αττικός Παρατηρητής: Κύριοι, έχετε διατελέσει για πολλά χρόνια, είτε επαγγελματικά είτε εθελοντικά, υπεύθυνοι αμέσου επεμβάσεως σε καταστροφικά φαινόμενα στην περιοχή μας και άρα τα κατάλληλα πρόσωπα να μας απαντήσουν στα ερωτήματα που αφορούν την οργάνωση και κυρίως την αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Προστασίας. Τα καταστροφικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων όπως οι μεγάλες πυρκαγιές, δεν περιορίζονται στα όρια ενός Ο.Τ.Α., αλλά αφορούν και τους όμορους Δήμους. Υπάρχει συνεργασία του Δήμου Σαρωνικού και της Λαυρεωτικής σ΄ αυτό τον τομέα;
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Με την ανάληψη των καθηκόντων προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαυρεωτικής και Αναπτυξιακού Συνδέσμου προτεραιότητες που τέθηκαν είναι ο από κοινού σχεδιασμός Δήμου Λατρευτικής και Δήμου Σαρωνικού για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως πλημμυρών χιονοπτώσεων πυρκαγιών και καύσωνα.
Ήδη υπήρξε αγαστή συνεργασία σε μεγάλη πυρκαγιά εντός Λαυρίου στην οποία συνεργάστηκαν οι δύο Δήμοι και στις πρόσφατες χιονοπτώσεις όπου υπήρξε αλληλοβοήθεια σε καθαρισμούς δρόμων και διασπορά άλατος.
Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος κατασταλτικός μηχανισμός και στους δύο Δήμους ο οποίος θα δρα τους χειμερινούς μήνες προληπτικά και θα αντιμετωπίζει καιρικά φαινόμενα χειμερινής περιόδου και το καλοκαίρι για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.
Δημήτρης Σόφος: Σας ευχαριστώ κατά αρχήν για την συνέντευξη. Φυσικά έχω διατελέσει τα τελευταία 7 χρόνια πρόεδρος της ομάδας πολιτικής προστασίας Κουβαρά, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Κοινότητας Κουβαρά από το 2006-2010 και είμαι ακόμα εν ενεργεία εθελοντής πυροσβέστης στο Πυροσβεστικό Σώμα και εκτελώ υπηρεσία στην Π.Υ. Λαυρίου. Ναι υπάρχει συνεργασία με τους όμορους Δήμους σε όλα τα επίπεδα.
Με το Δήμο Λαυρεωτικής ειδικά η συνεργασία είναι στενή λόγω του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, αλλά και της παρουσίας του στρατηγού Μ. Μαθιουδάκη με τον οποίο συνεργάζομαι αρκετά χρόνια και η εμπειρία του στο Π.Σ. είναι κεφάλαιο για την Πολιτική Προστασία των περιοχών μας.
Αττικός Παρατηρητής: Γίναμε πολύ συχνά μάρτυρες μεγάλων καταστροφών εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά κυρίως λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που πολύ συχνά πλήττουν τους Δήμους της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης; Που επικεντρώνετε την προσπάθειά σας;
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Ο κοινός σχεδιασμός ο οποίος θα γίνει από τους δύο Δήμους θα έχει στόχο να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης για κατάσβεση μιας πυρκαγιάς. Μ ε λίγα λόγια θα προσπαθήσουμε να συμπληρώσουμε τον υφιστάμενο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε περισσότερο προσωπικό και εθελοντές για πρόληψη και καταστολή’
Δημήτρης Σόφος: Σχέδια αντιμετώπισης συντάσσει η κατά τόπους Πυροσβεστική Υπηρεσία με την οποία ο Δήμος συνεργάζεται και επικοινωνεί. Επεμβαίνουμε μετά από εντολή του Διοικητή της Π.Υ. Ο Δήμος λόγω έκτασης συνεργάζεται με τρεις Π.Υ. Την Π.Υ. Λαυρίου, την Π.Υ. Μαρκοπούλου και την Π.Υ. Κορωπίου. Η προσπάθεια επικεντρώνεται σε θέματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτικών και εθελοντικών ομάδων.
Αττικός Παρατηρητής: Πόσο συμβάλει η εμπειρία σας στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή αυτών των φαινομένων; Το ερώτημα τίθεται με αφορμή την έλλειψη ετοιμότητας και σχεδιασμού, που διαπιστώθηκε στην αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς του Ιουνίου του 2012.
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Τ ο Άλφα και το Ωμέγα στα ακραία καιρικά φαινόμενα ειδικά στις πυρκαγιές είναι η πρόληψη η οποία δεν υπάρχει διότι φορέας προληπτικός είναι η δασική υπηρεσία. Τον Ιούνιο του 2012 παραμονές εκλογών κάποιος ή κάποιοι ασυνείδητοι έκοβαν με τροχό και ηλεκτροσυγκολούσαν με άνεμο 9 μποφόρ. Σ εκείνη την πυρκαγιά έγινα πολλά λάθη α) Η αρχική αντίδραση ήταν ελλιπής και λανθασμένη. Πλάνο αντιμετώπισης δεν υπήρξε πα ρόλο που ακούστηκαν πολλές φωνές για τακτικές αντιμετώπισης. Είναι ευτυχής συγκυρία που στο Δήμο Σαρωνικού υπάρχει άνθρωπος στην πολιτική προστασία που μπορεί να επικοινωνεί και να ανταποκρίνεται σε διάφορες δύσκολες καταστάσεις.
Δημήτρης Σόφος: Είναι σημαντικός παράγοντας η εμπειρία για να μπορείς να αντιμετωπίζεις καταστροφικά φαινόμενα και ειδικά τις πυρκαγιές, το πως θα πλησιάσεις και θα προσβάλλεις την φωτιά σε σημείο όπου θα την ελέγξεις γρήγορα. Σε ένα τέτοιου μεγέθους συμβάν όπως η πυρκαγιά του 2012, δεν επεμβαίνει ο καθένας ατομικά, αλλά σύμφωνα με τις εντολές του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, όπου έχει και το γενικό πρόσταγμα. Άρα η όποια έλλειψη σχεδιασμού αφορά την Π.Υ. και όχι τον Δήμο.
Αττικός Παρατηρητής: Υπάρχει η αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή στους Δήμους ή στην Περιφέρεια, που θα διατεθεί για να ενισχύσει τις ανθρώπινες προσπάθειες, στην αντιμετώπιση των εκτάκτων καταστάσεων; Τι ελλείψεις έχετε εντοπίσει;
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Και ο Δήμος Λατρευτικής και ο Δήμος Σαρωνικού έχουν ελλείψεις και προσωπικού και μηχανημάτων.Ο κατασταλτικός σχεδιασμός γίνεται από το Π.Σ Εμείς σαν δήμοι προσπαθούμε να συμπληρώσουμε και να βοηθήσουμε.
Δημήτρης Σόφος: Στο Δήμο Σαρωνικού έχουμε 6 πυροσβεστικά οχήματα και 3 σοκοφόρα, επίσης 6 JCB είναι έτοιμα να επέμβουν όπου χρειαστεί. Οι ελλείψεις εντοπίζονται στο ανθρώπινο δυναμικό και ειδικά την θερινή περίοδο όπου εγκρίνονται μόνο προσλήψεις διμηνιτών και όχι πεντάμηνα που θα ήταν πολύ αποτελεσματικότερα σε θέματα εμπειρίας προσωπικού.
Αττικός Παρατηρητής: Η πρόληψη των πυρκαγιών είναι το σημαντικότερο μέρος των προσπαθειών σας; Πως σκέφτεστε να προωθήσετε αυτή την παράμετρο και πότε θα ξεκινήσει, μια και η «επικίνδυνη» περίοδος αρχίζει από τα μέσα Απριλίου;
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Η αντιπυρική περίοδος (πρόληψη) έχει ξεκινήσει ήδη μιλάμε για κατάσταση δασικών δρόμων πυροφυλακίων με ποιους τρόπους θα βοηθήσουν τις νέες Δημοτικές Αρχές οι Εθελοντές και ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Ετοιμάζονται οχήματα και μηχανήματα γίνεται αποκατάσταση υδροστομίων ώστε να είμαστε έτοιμοι 1η Μαΐου.
Δημήτρης Σόφος: Με ενημέρωση πολιτών μέσω των Συλλόγων, με ενημερωτικά φυλλάδια που θα σταλούν με τον λογαριασμό του νερού, με σαφείς οδηγίες. Επίσης η κοπή των χόρτων στα πρανή των οδών. Μεγάλο πρόβλημα είναι τα οικόπεδα των ιδιωτών που δεν κατοικούνται και εκεί θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Σύμφωνα με τον Καλλικράτη, ο Δήμος μπορεί να επιβάλλει και πρόστιμα σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται.
Αττικός Παρατηρητής: Υπάρχει πρόθεση και σχέδιο να απευθυνθείτε στα σχολεία, στους μαζικούς φορείς της περιοχής ως ένα βήμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νέων, σε θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος;
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Φορείς προστασίας του περιβάλλοντος και των μηνυμάτων ευαισθητοποίησης των πολιτών πρέπει να είναι οι νέοι και κυρίως τα μικρά παιδιά γι αυτό έχουμε απευθυνθεί στις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για εκπαίδευση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων ( σεισμοί, πυρκαγιές πλημμύρες χιονοπτώσεις και καύσωνες). Με προτροπή να γίνονται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και ασκήσεις ετοιμότητας.
Δημήτρης Σόφος: Ο Δήμος Σαρωνικού έχει ήδη αρχίσει εκπαίδευση σε σχολεία (π.χ Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια), ώστε να καλλιεργηθεί η ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα πρόληψης και εθελοντισμού. Και θα είμαστε πάντα δίπλα σε όποιον φορέα μας ζητήσει την συνδρομή μας για θέματα ενημέρωσης.
Αττικός Παρατηρητής: Εκτός από τις πυρκαγιές, έχουμε και άλλα φαινόμενα που συχνά πλήττουν την περιοχή μας, όπως οι πλημμύρες. Υπάρχει κάποιο σχέδιο εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας, ελέγχου των ρεμάτων και ενημέρωσης των Δήμων για τις ανάγκες έργων διάνοιξής τους;
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Ήδη έχουν εντοπιστεί επικίνδυνα σημεία και ρέματα και έχουν δοθεί στη περιφέρεια για αποκατάσταση και έχουν χρηματοδοτηθεί έργα ρεμάτων.
Δημήτρης Σόφος: Ο Δήμος έχει εντοπίσει τα ρέματα που χρήζουν καθαρισμού και έχει ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ, διότι τα ρέματα ανήκουν στην αρμόδια υπηρεσία ρεμάτων του ΥΠΕΚΑ.
Αττικός Παρατηρητής: Υπάρχει σχέδιο παροχής βοήθειας στους πολίτες για τις περιπτώσεις καταστροφικών σεισμών ή πλημμυρών; (Επιλεγμένοι χώροι φιλοξενίας, συγκέντρωση κλινοσκεπασμάτων κ.α. υλικών).
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Από το σχέδιο πολιτικής προστασίας Ξενοκράτης προβλέπεται να υπάρχουν χώροι σε περιπτώσεις σεισμού, κατολισθήσεων και πλημμυρών όπου θα στρατωνιστεί κόσμος που έχει ανάγκη. Οι χώροι αυτοί έχουν δοθεί στην περιφέρεια.
Δημήτρης Σόφος: Ναι υπάρχει. Οι χώροι συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού είναι τα ανοιχτά γήπεδα των ενοτήτων. Σε περίπτωση πλημμυρών τα Δημοτικά καταστήματα. Θα παραμένουν ανοιχτά 24 ώρες για να συνδράμουν και να φιλοξενούν τους πλημμυροπαθείς. Σκηνές, κλινοσκεπάσματα διατίθενται στον Δήμο από την Περιφέρεια, όποτε ζητηθεί. Φαγητό και νερό είναι μέριμνα του Δήμου.
Αττικός Παρατηρητής: Ως μέσον ενημέρωσης, με σκοπό να συμβάλουμε με τα δικά μας μέσα στον σκοπό που υπηρετείτε, είμαστε στην διάθεσή σας να προωθήσουμε τις προτεραιότητες της Πολιτικής Προστασίας των δύο Ο.Τ.Α., με σκοπό την πρόληψη καταστροφικών φαινομένων.
Μιχάλης Μαθιουδάκης: Εσείς ως μέσο ενημέρωσης θέλουμε κατά καιρούς να προβάλλεται όλες τις δράσεις της πολιτικής προστασίας της περιοχής μας να περνάτε μηνύματα πρόληψης και προτροπή σαν εφημερίδα να κάνετε μια ημερίδα ευαισθητοποίησης των Δημοτών των δύο Δήμων ώστε εν κατακλείδι να ευαισθητοποιηθούν περισσότερος κόσμος και να ακολουθήσει εθελοντικά την πολιτική προστασία.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.