«Βήμα κρίσιμης σημασίας στο πλαίσιο της νέας φιλοσοφίας και του νέου μοντέλου, στη βάση της συνδυασμένης δράσης Β’ και Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης» σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, χαρακτηρίζει τον Οδηγό Σύνταξης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των απορριμμάτων που ενέκρινε ο ΕΔΣΝΑ, σε επιστολή της προς τους Δημάρχους της Αττικής, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο σύμφωνα με Δημάρχους, χαρακτηρίζεται ως αερολογία που αποδεικνύει την απόλυτη έλλειψη συγκεκριμένης πρότασης από την διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Ένα σχέδιο του οποίου η υλοποίηση θα απαιτούσε τουλάχιστον μία πενταετία, με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, για περιοχές όπως ο Σαρωνικός οι οποίοι θα μπορούσαν υποθετικά να διαθέσουν χώρους συγκέντρωσης των απορριμμάτων. Πόσο μάλλον για αστικούς δήμους οι οποίοι συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό κατοίκων και δεν διαθέτουν τέτοιους χώρους όπως π.χ. η Αθήνα.
Η Περιφερειάρχης, στην σπουδή της να επιβεβαιώσει την δική της ιδεοληψία, αλλά και των ακροαριστερών συμβούλων της και να ακυρώσει τον περιφερειακό σχεδιασμό ο οποίος αποτελεί την μοναδική λύση για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, οδηγεί όλη την Αττική σε μία κατάσταση, που θα πέσει στα κεφάλια του μισού πληθυσμού της χώρας ως οικολογική βόμβα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Αναφέρει η Περιφερειάρχης στην επιστολή της.
«Σήμερα ο ΕΔΣΝΑ με τον Οδηγό που σας αποστέλλει, υποδεικνύει μια διαδικασία για την κατάρτιση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης (ΤΣΔ). Η Περιφέρεια και ο ΕΔΣΝΑ εγγυώνται τη στήριξη των δήμων στη διαδικασία αυτή. Παράλληλα, στους δήμους ανήκει η αρμοδιότητα της σύνταξης και της οργάνωσης των μηχανισμών υλοποίησης των ΤΣΔ. Κοινή μας ευθύνη απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον είναι να ανταποκριθούμε στην πρόκληση που συνιστά το νέο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και στοχεύσεις που δεν βρίσκονται στο ύψος του διακυβεύματος: της εγκαθίδρυσης ενός επωφελούς για την οικονομία, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων», τονίζει μεταξύ άλλων η Περιφερειάρχης στην επιστολή της προς τους 66 Δημάρχους.
Στην επιστολή σημειώνεται επίσης ότι ο Οδηγός Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων, «συνιστά το κρίσιμο εργαλείο υλοποίησης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, με την εφαρμογή των αρχών της πρόληψης και της μείωσης των σύμμεικτων αποβλήτων σε επίπεδο δήμου με κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος.
Η τοπική διαχείριση περνάει συγκεκριμένα μέσα από:
α) την ανάπτυξη νέων δράσεων, συντονισμένα στην κατεύθυνση των τριών προτεραιοτήτων που θέτει η ανάστροφη πυραμίδα της ιεράρχησης (όπως προβλέπει η οδηγία – πλαίσιο 2008/98 κι έχει ενσωματωθεί στο νόμο 4042/12), δηλαδή της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης – κομποστοποίησης.
β) Τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων.
γ) Τη διασφάλιση της κοινωνικής συμμετοχής, συναίνεσης καθώς και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών.
δ) Την τροφοδοσία με στοιχεία και προτάσεις της διαδικασίας αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ.
Για τον λόγο αυτό οι δήμοι της Αττικής θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την σύνταξη των τοπικών σχεδίων ως τα μέσα του Ιουνίου».
Κλείνοντας την επιστολή της η Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρεται στον αποφασιστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δυο βαθμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατεύθυνση της εφαρμογής του νέου αυτού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων προκειμένου αυτό να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης:
«Κάναμε ήδη την αρχή σε μια μακρά και δύσκολη πορεία. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα έχει έλθει η ώρα της σοβαρής, συστηματικής δουλειάς. Έχει έλθει η ώρα να αποδείξουμε ότι η Αυτοδιοίκηση έχει τη βούληση, τη γνώση και την ικανότητα να διαψεύσει όλες τις Κασσάνδρες που κινδυνολογούν και καταστροφολογούν. Να δείξουμε ότι μπορούμε να καταστήσουμε τη διαχείριση απορριμμάτων από περιβαλλοντικό πρόβλημα και πρόβλημα δημόσιας υγείας, ισχυρό χαρτί ανάπτυξης για την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και πρότυπο χρηστής δημόσιας διοίκησης».
Οδηγός Σύνταξης Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων από τον ΕΔΣΝΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.