«Ισχυρή Ελλάδα χωρίς οικονομικά αυτοτελείς Δήμους δεν μπορεί να υπάρξει»

                  Άρθρο του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Γιώργου Σωφρόνη

Η χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση των τελευταίων χρόνων, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στον παραγωγικό και τον κοινωνικό ιστό της χώρας μας. Το Κεντρικό Κράτος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Απαιτείται μια γενναία μεταρρύθμιση, με αποκέντρωση στη λειτουργία του Κράτους και με ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας.

Η Μεταρρύθμιση αυτή έχει ως στόχο αφενός την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εθνικής ανάπτυξης.

Αφετέρου, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης.

Καμία όμως μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και των Δήμων δεν μπορεί να γίνει, αν δεν συνοδεύεται από τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, είναι ένα αναγκαίο βήμα για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα και να δημιουργηθούν προοπτικές μακροπρόθεσμης, βιώσιμης και ουσιαστικής ανάπτυξης.

Η κατοχύρωση της οικονομικής ανεξαρτησίας των Δήμων προϋποθέτει την υιοθέτηση 9  συγκεκριμένων πολιτικών. Συγκεκριμένα:

  1. Την Προώθηση της Φορολογικής Αποκέντρωσης. Με πρώτο βήμα, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την θέσπιση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα αποτελέσει τοπικό φόρο, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε Δήμου, ώστε να προωθεί την τοπική ανάπτυξη. Η διαχείριση σε τοπικό επίπεδο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας θα ενισχύσει τη διαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων που θα συγκεντρώνονται και τον αποτελεσματικό , σε καθημερινή βάση έλεγχο από τους πολίτες. Ενώ θα ενισχύσει και την ανταποδοτικότητα της τοπικής φορολογίας.
  2. Την άμεση απόδοση στους Ο.Τ.Α. ων παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 13 δις ευρώ.
  3. Την αποκατάσταση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, σε ύψος τέτοιο που να καλύπτονται οι βασικές λειτουργικές δαπάνες των Δήμων. Δεν είναι αποδεκτή η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων από τους ΚΑΠ κατά 129 εκατομμύρια ευρώ το 2018, όπως αυτή αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε.
  4. Τη δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τις χρηματοροές της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το Πράσινο Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
  5. Την αξιοποίηση των πόρων του «Πράσινου Ταμείου» για τη χρηματοδότηση έργων περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.
  6. Την πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ, μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2.000.000.000 ευρώ.
  7. Τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, μέσω ενός νέου θεσμού προώθησης της τοπικής ανάπτυξης, του Τοπικού Συμφώνου Προώθησης της Επιχειρηματικότητας.
  8. Την παραχώρηση στους Ο.Τ.Α. του δικαιώματος χρήσης των αιγιαλών, με παράλληλη απόδοση μέρους των εσόδων στο Κεντρικό Κράτος.

Στόχος μας είναι με την ταυτόχρονη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, τα ενοποιημένα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να φτάσουν στα επόμενα χρόνια από 3,7% που είναι ήμερα, στο 8% του Α.Ε.Π..

Σε όλη την Ευρώπη ο ρόλος των Δήμων στην ανάκαμψη και στην Τοπική Ανάπτυξη είναι θεμελιώδης. Αποκέντρωση και επιχειρηματικότητα αποτελούν την αιχμή του δόρατος για την εκτίναξη των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Αυτό το μοντέλο οφείλει να ακολουθήσει και η χώρα μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΣΩΦΡΟΝΗΣ


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can leave a response, or trackback from your own site.