Ο Εισηγητής
ΑΓΓΕΛΟΣ ΦΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΣ
Γενικός Γραμματέας της Ο.Σ.Σ.
Το πρόβλημα που σήμερα θα μας απασχολήσει δεν αφορά τον Δήμο μας μόνο. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Καθημερινά διαβάζουμε ή βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων τις πιο χαρακτηριστικές και συχνά ακραίες περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων, κατά της ζωής και της περιουσίας πολιτών και επιχειρήσεων. Κάποια από αυτά εξιχνιάζονται, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εγκληματίες παραμένουν άγνωστοι και διαφεύγουν της σύλληψης και της τιμωρίας.
Ο φόβος για ένα πιθανό συμβάν σ΄ εμάς τους ίδιους, στα παιδιά μας, στους υπερήλικες, στους στενούς συγγενείς και τους φίλους μας και στις περιουσίες μας, απασχολεί τις καθημερινές μας συζητήσεις.
Από την πλευρά των εργαζομένων στην αστυνομία και κυρίως των απλών αστυνομικών, ακούμε ανεπίσημα ότι δεν διατίθενται χρήματα ούτε για προσλήψεις, ούτε για εξοπλισμό, ούτε για την αγορά νέων οχημάτων και πόσο δε μάλλον για την συντήρηση των υπαρχόντων. Ούτε ικανοποιητικοί μισθοί υπάρχουν, με αποτέλεσμα ένας αστυνομικός να μετέχει σ΄ αυτόν τον καθημερινό πόλεμο για 900 € περίπου. Να σημειώσουμε την σοβαρότατη καταγγελία εκπροσώπων των αστυνομικών, ότι αναγκάζονται να προμηθεύονται με δικές τους δαπάνες, αλεξίσφαιρα γιλέκα γιατί δεν διατίθενται από την υπηρεσία!!! Σ΄ αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο, η Αστυνομία μας πηγαίνει χωρίς ασφάλεια και χωρίς προστασία. Πως λοιπόν να την προσφέρουν στους πολίτες;
Από τη πλευρά της πολιτείας βλέπουμε συχνά, να διοχετεύονται στοιχεία για μείωση της εγκληματικότητας, για συλλήψεις εγκληματικών οργανώσεων, που έρχονται σε αντιδιαστολή με την πραγματικότητα που όλοι μας βιώνουμε.
Από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, υποδεικνύεται ως υπεύθυνη η κυβέρνηση, για την οικονομική πολιτική περικοπών, για την μεταναστευτική της πολιτική, που επέτρεψε την είσοδο στη χώρα δεκάδων χιλιάδων εξαθλιωμένων συνανθρώπων, αλλά και για τους νόμους ατιμωρησίας που ουσιαστικά αφήνει ελευθέρους εγκληματίες, μετά από ποινές «χάδια» που επιβάλλονται (νόμος Παρασκευόπουλου).
Που βρίσκεται η αλήθεια; Πιστεύουμε ότι βρίσκεται σε όλα αυτά. Και πέραν της παράθεσης των στατιστικών, που ελάχιστα ενδιαφέρουν τους πολίτες, θα την διαπιστώσουμε σήμερα από τις εισηγήσεις – τοποθετήσεις των ειδικών. Εκείνο όμως που εμείς ως πολίτες βιώνουμε είναι η πραγματικότητα της καθημερινότητας, η οποία είναι αδιάψευστος μάρτυρας.
Δεν υπάρχει γειτονιά του Δήμου Σαρωνικού, όπου δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα εγκληματικότητας κατά της περιουσίας των πολιτών και κάποιες φορές και κατά της ζωής. Έχουμε ακούσει, πολλοί από εμάς, να διαπράττεται κάποια ληστεία πολύ κοντά στην κατοικία μας. Κάποιες φορές ηλικιωμένοι συμπολίτες μας και όχι μόνο, έχουν πέσει θύματα ληστείας και κακοποίησης μέσα στις κατοικίες τους. Έχουμε ακούει επίσης, ότι έξω από τον περίβολο κάποιου σχολείου διακινούνται ναρκωτικά.
Δεν είναι θύματα μόνο ευπαθείς ομάδες, αλλά και οι επιχειρήσεις – καταστήματα. Λόγω της ανάγκης να έχουν ανοικτές τις πόρτες τους, γίνονται συχνά στόχοι κακοποιών. Η τοποθέτηση θωρακισμένων θυρών και συστημάτων ασφαλείας έχουν μεγάλο κόστος και ξεπερνούν τις δυνατότητες μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.
Η αδυναμία ανταπόκρισης της αστυνομίας, στις ανάγκες αστυνόμευσης και προστασίας, βρίσκει συχνά τους πολίτες να αναζητούν λύσεις που στοιχίζουν οικονομικά αφενός και αφετέρου εγκυμονούν κινδύνους για τους ίδιους, μεγαλύτερους απ΄ ότι η απώλεια μερικών εκατοντάδων ευρώ ή οικογενειακών τιμαλφών.
Βλέπουμε τριγύρω μας, γείτονές μας να υψώνουν τοίχους στον περίβολο των κατοικιών τους, αγκαθωτά συρματοπλέγματα, που θα μπορούσε να παρομοιαστούν με φυλακές. Κτίζουν φυλακές για να «φυλακιστούν» οι ίδιοι, προσπαθώντας να προστατευτούν από τους «ελεύθερους» κακοποιούς.
Βλέπουμε να τοποθετούνται πανάκριβα συστήματα συναγερμού, που ηχούν πολύ συχνά άσκοπα, δημιουργώντας ανησυχία ή και πανικό.
Βλέπουμε περιβόλους και κατοικίες να γεμίζουν από σκυλιά, με την ελπίδα ότι οι φωνές τους θα ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες τους, για κάποια επίθεση ή ότι η παρουσία τους θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους κακοποιούς.
Τέλος διαπιστώνουμε ότι πολλοί κάτοικοι, αναγκάζονται να προμηθεύονται κυνηγετικά όπλα, πιστεύοντας ότι θα έχουν το θάρρος και την ψυχραιμία να τα χρησιμοποιήσουν, όταν οι κακοποιοί θα μπουν στην κατοικία τους. Ανεκπαίδευτοι στη χρήση όπλων οι περισσότεροι, είναι πολύ πιθανόν τα όπλα αυτά να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους.
Βλέπουμε πολύ συχνά, εδώ στο δήμο μας, να ανατινάσσονται ΑΤΜ τραπεζών και να αφαιρούνται μεγάλα χρηματικά ποσά, πολλές φορές στην ίδια τράπεζα.
Οι πολίτες δεν αποδέχονται την προτροπή του προηγούμενου υπουργού προστασίας του Πολίτη, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να κάνουν πως κοιμούνται εάν αντιληφθούν διαρρήκτες μέσα στην οικία τους.
Έχουμε την πληροφορία αλλά και από την δική μας δράση ως εκπρόσωποι εξωραϊστικών συλλόγων, κυρίως στις παραθεριστικές περιοχές, ότι συχνά καταστρώνονται εθελοντικά, σχέδια αντιμετώπισης των κακοποιών.
Συγκεκριμένα, σε κάποιες περιοχές έχουν μισθώσει ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης, οι οποίες αναλαμβάνουν να περιπολούν τις νυκτερινές ώρες, ώστε να δημιουργούν την αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτραπεί μια εγκληματική ενέργεια. Βεβαίως τα στελέχη φύλαξης αυτών των εταιρειών, δεν έχουν ούτε τον εξοπλισμό, ούτε την εξουσιοδότηση να εμπλακούν στην αντιμετώπιση μιας εγκληματικής ενέργειας. Αμφισβητώ εάν έχουν και την εκπαίδευση.
Στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου, μια ομάδα πρωτοβουλίας που δρα εκεί, έχει συντονιστεί και όταν παρουσιαστεί νύχτα ύποπτο περιστατικό ανάβουν τα φώτα των κατοικιών, ώστε να δείξουν ότι βρίσκονται σε εγρήγορση. Υπάρχουν και ευτράπελα από τέτοιες δραστηριότητες που συνήθως προέρχεται από υπερβάλλοντα ζήλο.
Στον οικισμό Καταφύγι, έχουμε δώσει τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων κάποιων από εμάς, σε όσους θεωρούν τους εαυτούς τους αδύναμους να αντιδράσουν σε μια πιθανή επίθεση. Αφορά κυρίως ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορούν να μας καλέσουν, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου αντιληφθούν κάποια απόπειρα επίθεσης. Επίσης έχουμε δώσει οδηγίες σε οικιστές μας, ώστε να λαμβάνουν ατομικά μέτρα προστασίας όπως:
– Να μην φέρουν χρηματικά ποσά μεγαλύτερα των 50 ευρώ.
– Όταν παίρνουν χρήματα από τα ΑΤΜ των τραπεζών, να μην φαίνεται σε τρίτους το ποσό της ανάληψης.
– Να μη φυλάσσουν στις κατοικίες τους τιμαλφή και σε κάθε περίπτωση να μην τα επιδεικνύουν με οποιοδήποτε τρόπο.
– Να ασφαλίζουν τις κατοικίες τους όλο το 24ωρο και όταν ακόμα βρίσκονται σ΄ αυτές, κλειδώνοντας τις εξωτερικές πόρτες.
– Να μην επιτρέπουν την είσοδο στις κατοικίες, σε οποιοδήποτε άτομο δηλώνει υπάλληλος της ΔΕΗ, του ΟΤΕ ή του Δήμου, εφόσον δεν έχει προγραμματιστεί συγκεκριμένο ραντεβού και μόνο εφόσον είναι γνωστό το όνομα του υπαλλήλου.
– Να μην ανταποκρίνονται σε αιτήματα αγνώστων, που ενημερώνουν τηλεφωνικώς για ατυχήματα συγγενικών προσώπων, πριν ερευνηθούν διεξοδικά. Να είναι επιφυλακτικοί σε κλίσεις με απόρρητο αριθμό του καλούντος.
– Τις ώρες του ύπνου, να κλειδώνουν την κρεβατοκάμαρα και να υπάρχει μέσα σ΄ αυτήν οπωσδήποτε φορτισμένο κινητό τηλέφωνο (όχι μόνο σταθερό). Επίσης να υπάρχει φακός μεγάλης φωτεινότητας, με φρέσκες μπαταρίες, για την περίπτωση που θα κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
– Στις πρώτες επιλογές γρήγορης κλίσης του κινητού τηλεφώνου, να υπάρχουν οι αριθμοί του Α.Τ. και των γειτόνων που μπορούν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια.
– Το ντουλάπι που βρίσκεται ο καταμετρητής ηλεκτρικού ρεύματος της κατοικίας, που συνήθως είναι δίπλα στην εξώπορτα, να είναι πάντα κλειδωμένο, ώστε να μην μπορούν εύκολα κακοποιοί να κόψουν το ρεύμα. Να ξεκλειδώνεται μόνο την προγραμματισμένη ημερομηνία καταμέτρησης της κατανάλωσης. Αυτό γίνεται 3 φορές το χρόνο σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
– Εάν υπάρχει σκύλος, καλό είναι να βρίσκεται μέσα στο σπίτι τις βραδινές ώρες. Θα γαβγίσει και δεν θα είναι δυνατό στους κακοποιούς να τον ακινητοποιήσουν.
– Οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν πάντα ασφαλισμένες τις πόρτες των οχημάτων τους όταν οδηγούν, ώστε να αποτρέπουν την είσοδο σ΄ αυτά κακοποιών.
Την προηγούμενη χρονιά η Δημοτική αρχή, με ανακοίνωσή της εναντιώθηκε στην κατάργηση των αστυνομικών τμημάτων, που εδρεύουν στα Καλύβια, στην Ανάβυσσο και στη Σαρωνίδα, επικαλούμενοι λόγους καλύτερης αστυνόμευσης και αποτροπής εγκλημάτων.
Όλοι γνωρίζουμε, έχοντας ίδια αντίληψη ή από αναφορές συμπολιτών μας, ότι με το υπάρχων προσωπικό και τον υπάρχοντα εξοπλισμό τα Α.Τ. της περιοχής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις κλίσεις των πολιτών, όχι μόνο σε περίπτωση επιθέσεων κακοποιών, αλλά και για οποιαδήποτε ζητήματα καθημερινότητας. Τα ίδια τα στελέχη των Α.Τ. απαντούν στις κλίσεις των πολιτών ότι «Δεν υπάρχουν προσωπικό και οχήματα». Ως λύση καλείται η άμεση δράση (100), η οποία ανταποκρίνεται μετά από 1 – 2 ώρες, εάν κριθεί ότι το περιστατικό είναι τόσο σοβαρό, ώστε να απασχοληθεί κατά προτεραιότητα το πλήρωμα ενός περιπολικού.
Γεγονός είναι ότι τις νυκτερινές κυρίως ώρες, όταν συνήθως τα κακοποιά στοιχεία δρουν, τα Α.Τ. έχουν μόλις έναν υπάλληλο βάρδιας, ο οποίος απλώς απαντά στις τηλεφωνικές κλίσεις, αφού δεν μπορεί να μεταβεί σε ένα τόπο εγκλήματος όποια κι΄ αν είναι η σοβαρότητά του.
Γνωρίζουμε από περιστατικά που έλαβαν χώρα στις περιοχές μας, ότι σε περιπτώσεις κλοπών, οι πολίτες δεν καλούν ούτε την σήμανση, για να μην μουτζουρωθούν τα έπιπλά τους και οι πόρτες της κατοικίας, από το υλικό που χρησιμοποιείται για την λήψη αποτυπωμάτων. Κυρίως όμως γιατί πιστεύουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα εντοπισμού και σύλληψης των κακοποιών. Συχνά οι απαντήσεις από αστυνομικούς σε παρόμοιες κλίσεις είναι, «φτιάξτε μια λίστα από τα κλαπέντα αντικείμενα και καταθέστε την στην ασφάλεια. Εάν συλληφθούν κάποιοι κακοποιοί και βρεθούν κλοπιμαία, θα μπορέσετε να αναζητήσετε τα αντικείμενα που σας αφαιρέθηκαν, εφόσον είναι αυτοί οι ένοχοι»!!!
Ποια άλλη λοιπόν, είναι η χρησιμότητα της λειτουργίας των αστυνομικών τμημάτων πέραν ίσως της βεβαίωσης του γνήσιου της υπογραφής; Ελπίζω ότι οι υπέρμαχοι της διατήρησης λειτουργίας των τριών Α.Τ. στο Σαρωνικό, ή και τα στελέχη του Τ.Α. Σαρωνικού που είναι σήμερα παρόντα να μας διαφωτίσουν και για άλλες υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν που δεν έχουμε διαπιστώσει εμείς.
Όμως, η ανυπαρξία αστυνόμευσης και προστασίας των πολιτών, την οποία εντοπίζουμε, παρατηρείται ενώ ήδη λειτουργούν στο Δήμο μας τρία αστυνομικά τμήματα. Πόσο χειρότερη θα είναι η κατάσταση εάν καταργηθούν τα δύο από τα αυτά;
Αντιθέτως η ενοποίησή τους σε ένα Α.Τ., σε περιοχή που θα είναι περίπου στο κέντρο του Δήμου, θα συγκεντρώσει όλο το υπάρχων προσωπικό, όλα τα διαθέσιμα οχήματα και κυρίως θα εξοικονομήσει πόρους, που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την συντήρηση των οχημάτων και την προμήθεια νέων. Αυτό σε πανελλαδική κλίμακα, είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις στον αποτρεπτικό ρόλο της Αστυνομίας, στην αμεσότερη δράση, στη σύλληψη των εγκληματιών και στην ανύψωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.
Η ομάδα ΔΙΑΣ, στην οποία είχαμε αποθέσει όλοι μας την ελπίδα για μια αμεσότερη και αποτελεσματικότερη δράση, κινείται στα ίδια σχεδόν επίπεδα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχαν εποχούμενες περιπολίες στον Σαρωνικό. Χρειάστηκε, εκπρόσωποι εξωραϊστικών συλλόγων να απευθυνθούν στη Διοίκηση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, προκειμένου να επαναφέρουν τις περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ. Αναφορά στον Πάστρα. Γνωρίζουμε όμως και σε ότι αφορά την ομάδα ΔΙΑΣ, υπάρχουν τεράστια προβλήματα με την στελέχωσή της, με την συντήρηση των μηχανών, με τα καύσιμα κ.λπ. Μέχρι πρότινος, σημείο ανεφοδιασμού με καύσιμα των οχημάτων της ομάδας ΔΙΑΣ ήταν το Μαρκόπουλο, για όλη την Ανατολική Αττική. Εάν είχαν εξαντληθεί εκεί τα καύσιμα έπρεπε τα στελέχη της ομάδας να μεταβούν σε πρατήριο της Αστυνομίας στην λεωφόρο Συγγρού.
Κυρίες και κύριοι
Δεν θα μπορούσε η Ομοσπονδία μας να ολοκληρώσει μια εισήγηση χωρίς να υπάρξουν και ορισμένες προτάσεις, τις οποίες παραθέτουμε, όχι επειδή εμείς τις θεωρούμε ως λύση του προβλήματος, εξάλλου έχουμε εδώ ειδικούς που θα τις σχολιάσουν και θα τις αξιολογήσουν.
Προτάσεις
1. Πληροφόρηση των πολιτών του Δήμου, με έντυπο ενημερωτικό υλικό της Δημοτικής Αρχής και αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων, για μέτρα αυτοπροστασίας των πολιτών και επιχειρήσεων. Η διανομή φυλλαδίων είναι χρήσιμο να γίνει και μέσω των μαθητών με ευθύνη των Συλλόγων Γονέων. Η Ομοσπονδία μας και οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι μέλη της θα το υλοποιήσουν άμεσα.
2. Επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας, όχι με σκοπό να κάνει απλά έλεγχο στις λαϊκές αγορές και να επιβάλει πρόστιμα για παράνομη στάθμευση οχημάτων, αλλά να δρα και σε περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών.
3. Αξιολόγηση και επανασχεδιασμό του δημοτικού φωτισμού – των κοινόχρηστων χώρων, σχολείων, δημόσιων κτιρίων και κλάδεμα των δέντρων όπου αυτά εμποδίζουν τον σωστό φωτισμό. (Ελπίζω ότι το έργο εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού, που υλοποιεί αυτές τις ημέρες ο Δήμος Σαρωνικού, σε συνδυασμό με σύστημα καμερών για την καταγραφής κίνησης, θα βοηθήσει αποφασιστικά και στην αποτροπή αλλά και στην εξιχνίαση εγκληματικών ενεργειών).
4. Ίδρυση ενιαίου Α.Τ. του Δήμου Σαρωνικού σε περιοχή που θα εξυπηρετεί τους Δημότες όλων των Δημοτικών Ενοτήτων. Βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ τοπικών φορέων, της αστυνομίας και της Δημοτικής Αρχής.
5. Προμήθεια από τον Δήμο τριών τουλάχιστον μοτοσυκλετών, με τις ανάλογες προδιαγραφές, που θα διατεθούν για την ομάδα ΔΙΑΣ, προς χρήση αποκλειστικά στο Σαρωνικό. Κάτι ανάλογο κάνουν και γειτονικοί Δήμοι.
6. Ανάληψη της δαπάνης του εξοπλισμού των αστυνομικών οργάνων που θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ του Δήμου και της δαπάνης συντήρησης και καυσίμων των οχημάτων.
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.