Ράπτη – Φιλίππου: Αν συγκρουστούμε με τους Δήμους του Πειραιά θα χάσουμε
Εθελοτυφλώντας μπροστά στο τετελεσμένο γεγονός, ότι η «λύση Ψυττάλεια» έχει αποκλειστεί από τους κυριότερους εμπλεκόμενους παράγοντες, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, στη ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 11/2/2015, ότι πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές του για να υλοποιηθεί το σχέδιο της μεταφοράς των λυμάτων του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού στην Ψυττάλεια. Το βέβαιο είναι ότι, η επιμονή στην προώθηση της «λύσης Ψυττάλεια», θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια χρόνου, με συνέπεια ίσως να μην γίνει δυνατό χρονικά να εξεταστούν άλλες λύσεις και να χρηματοδοτηθεί το έργο από το τρέχον ΕΣΠΑ. Αυτό το κίνδυνο εντόπισε και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου στην δευτερολογία του, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι στη σύγκρουση με τους Δήμους του Πειραιά, θα χάσει ο Δήμος Σαρωνικού.
«Πολιτική και ηθική τάξη» θεωρεί την προσπάθεια υλοποίησης της μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλεια ο κ. Τσαλικίδης. Όπως έχουμε αναφέρει, ο κ. Τσαλικίδης προσπαθεί να σύρει το Δημοτικό Συμβούλιο στην κατεύθυνση των δικών του επιλογών και είτε να οικειοποιηθεί την πιθανή επιτυχία, είτε να ρίξει τις ευθύνες στον Δήμαρχο και την πλειοψηφία για την αποτυχία του εγχειρήματος. «Αναζητά ρόλο πολιτικής ύπαρξης», είπε ο Δήμαρχος στην δευτερολογία του, αποκαλύπτοντας τα αδιέξοδα της πολιτικής του κ. Τσαλικίδη.
Ο κ. Τσαλικίδης αναφέρθηκε στο ιστορικό των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου της προηγούμενης περιόδου καθώς και των ανάλογων αποφάσεων της ΕΥΔΑΠ. Αναφέρθηκε σε τεκμηριωμένες μελέτες και τοποθετήσεις στελεχών της ΕΥΔΑΠ, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ψυττάλεια μπορεί να δεχτεί τα λύματα του Σαρωνικού νκαι της Παλλήνης, γιατί θα την επιβαρύνουν μόνο 2%. Στην αναφορά του αυτή ο κ. Τσαλικίδης δεν απέφυγε τις ανακρίβειες, υποστηρίζοντας ότι η ΕΥΔΑΠ άλλαξε την χωροθέτηση και επέλεξε την Ψυττάλεια, διαγράφοντας την Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας. Ακριβές είναι ότι δεν έχουν καταργηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι και η επιλογή της Γερακίνας δεν έχει αποκλειστεί με καμία απόφαση, αλλά παραμένει στον σχεδιασμό. Επίσης δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση κατά των περιβαλλοντικών όρων που έχουν εκδοθεί, από όσες προσφυγές έχουν γίνει στο ΣτΕ, και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το πιθανότερο είναι να μην ακυρωθούν.
Ο κ. Τσαλικίδης είπε, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των Δήμων του Πειραιά, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάθε Δήμος πρέπει να αναλάβει την διαχείριση των λυμάτων και των απορριμμάτων που παράγει, απαντώντας ότι αυτό δεν είναι αξίωμα όταν υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι δεν μπορούν να φιλοξενήσουν στα όριά τους παρόμοιες εγκαταστάσεις. Είναι τουλάχιστον παράλογο να υποστηρίζει, ότι δεν μπορεί να εξευρεθεί μια έκταση 30 – 40 στρ. στα δεκάδες χιλιάδες στρ. που διαθέτει ο Σαρωνικός για να χωροθετηθεί ένα Κ.Ε.Λ., όταν δίπλα ο Δήμος Λαυρεωτικής διαθέτει ήδη δύο. Ο κ. Τσαλικίδης διαψεύδει για μια ακόμη φορά τον εαυτό του, όταν ο ίδιος σε παλαιότερη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Παλαιάς Φώκαιας (2008), είχε υποδείξει τρία σημεία που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το Κ.Ε.Λ. Σαρωνικού (60ο χιλ., Αρζήνια και τελικά την Γερακίνα), λέγοντας μάλιστα ότι δεν θα δίσταζε να προτείνει να χωροθετηθεί το Κ.Ε.Λ. εντός των διοικητικών ορίων της Παλαιάς Φώκαιας.
Το εξωφρενικότερο όλων είναι η αναφορά του κ. Τσαλικίδη, ότι πρέπει να διασκεδαστεί ο φόβος των Δήμων του Πειραιά, ότι μπορεί εκτός του Σαρωνικού και της Παλλήνης, να διεκδικήσουν την μεταφορά των λυμάτων τους στην Ψυττάλεια και άλλοι Δήμοι. Για να σταματήσει αυτός ο φόβος, είπε, πρέπει ο νέος Υπουργός να υπογράψει την απόφαση της ΕΥΔΑΠ που αφορά μόνο τον Σαρωνικό και την Παλλήνη, ώστε να πάψουν να «ονειρεύονται» και άλλοι Δήμοι, ότι θα μεταφερθούν και τα δικά τους λύματα στην Ψυττάλεια!!! Είναι γνωστό ότι την μεταφορά των λυμάτων τους στην Ψυττάλεια επιδιώκουν και οι Δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου, Σπάτων – Λούτσας καθώς και ο Δήμος Μαραθώνα.
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σωφρόνης, στην σύντομη τοποθέτησή του, ανέφερε ότι ο Δήμος συνεχίζει τις προσπάθειες στην κατεύθυνση που είχε αποφασίσει το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αποφάσεις τις οποίες και ο ίδιος είχε υπερψηφίσει, όπως είπε. Δικαιολόγησε την μη υπογραφή των περιβαλλοντικών μελετών για την Ψυττάλεια από τον πρώην Υπουργό κ. Μανιάτη, στις αντιδράσεις βουλευτών και της Αντιπεριφέρειας Πειραιά. Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι η θέση του, να μην συμμετάσχει στην προεκλογική εκδήλωση του Δήμου Παλλήνης (15/1/2015) ήταν σωστή, γιατί όπως διαπιστώθηκε από τις εξελίξεις δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να υιοθετηθούν οι θέσεις του Δήμου και το αποτέλεσμα θα ήταν αρνητικό. Μετά την εκδήλωση στην Παλλήνη, όπως είπε ο Δήμαρχος, ξεσηκώθηκαν όλοι οι φορείς του Πειραιά εκδίδοντας ψηφίσματα ενάντια στην μεταφορά των λυμάτων στην Ψυττάλεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πέτρος Φιλίππου στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε και αυτός στο ιστορικό και στις δικές του προσπάθειες να υλοποιηθεί το σχέδιο μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλειας, ρίχνοντας τις ευθύνες στον προηγούμενο Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη, λόγω των αντιδράσεων των δήμων του Πειραιά όπως διευκρίνισε, για να συμπληρώσει, ότι καλύτερα που δεν υπεγράφη από τον πρώην Υπουργό Υποδομών κ. Μανιάτη, γιατί λόγω των πιέσεων από περισσότερους Δήμους θα ήταν αρνητική η απόφασή του.
Ο Αντιπεριφερειάρχης διέψευσε τον κ. Τσαλικίδη, υποστηρίζοντας ότι και άλλοι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής είχαν λάβει υποσχέσεις, να μεταφερθούν τα λύματά τους στην Ψυττάλεια, απλά ανέφερε ότι οι μελέτες του Δήμου Σαρωνικού ήταν περισσότερο προχωρημένες.
Ο κ. Φιλίππου απέφυγε να αναφερθεί στην προεκλογική θέση της παράταξής του στην Περιφέρεια Αττικής, ότι δεν θα αποδεχτεί άλλα λύματα στην Ψυττάλεια. Σε σχετική αναφορά του όμως, υποστήριξε ότι η όποια άποψη εκφραστεί από την Περιφέρεια είναι γνωμοδοτική και όχι αποφασιστική, υποβαθμίζοντας το ρόλο της και πετώντας το μπαλάκι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στον εκλεγμένο στην Β΄ Περιφέρεια Πειραιά, Υπουργό κ. Λαφαζάνη.
Στον αντίποδα η Δημοτική Σύμβουλος, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΡΙΖΕΣ, κα Αγγελική Ράπτη, ανέφερε ότι η σωστότερη επιλογή είναι να υπάρχουν τοπικά κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, αλλά λόγω της κατάληξης που είχε η προσπάθεια να χωροθετηθεί Κ.Ε.Λ. στην περιοχή, πρέπει να επιδιώξουμε να συνδεθεί ο Δήμος με την Ψυττάλεια. Πρέπει να πείσουμε, όπως είπε, τους Δήμους του Πειραιά, οι οποίοι δίκαια αντιδρούν στο να πάνε τα λύματα στην Ψυττάλεια, γιατί υποβαθμίζεται το περιβάλλον που ζουν, αλλά δεν θα επηρεάσει τη ζωή τους το μικρό ποσοστό των λυμάτων του Σαρωνικού και ότι δεν θα πάνε στην Ψυττάλεια τα λύματα και άλλων Δήμων της Ανατολικής Αττικής. Δεν πρέπει να έρθουμε σε σύγκρουση μαζί τους γιατί θα χάσουμε, κατέληξε.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Βολάκος είπε, ότι από την συμμετοχή του σε όλες τις επιτροπές για το αποχετευτικό, έχει την εμπειρία για το θέμα της αποχέτευσης και ενίσχυσε την άποψη ότι η Ψυττάλεια είναι μονόδρομος. Είπε, ότι για να πειστούν οι δημότες ότι πρέπει να χωροθετηθεί Κ.Ε.Λ. στην περιοχή του Σαρωνικού, θα απαιτηθεί μεγάλος χρόνος, άρα πρέπει να επιδιώξουμε την σύνδεση με την Ψυττάλεια. Πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή, να υπάρξει διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι αποδέχεται αυτό το έργο, να στηρίξουν την επιλογή αυτή οι Βουλευτές της Περιφέρειας και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους παραλιακούς Δήμους για να αποδεχτούν τους περιβαλλοντικούς όρους.
Ο κ. Σάββας Γκέραλης, είπε ότι το αποχετευτικό δεν μπορεί να είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης. Αναφέρθηκε σε έγγραφο ΥΠΕΚΑ προς τον Δήμο Πειραιά, το οποίο αναφέρει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου, βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης και στάθμισης των γνωμοδοτήσεων και απόψεων της διοίκησης και των φορέων του έργου, οπότε ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Άρα κατέληξε ο κ. Γκέραλης, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 δεν είχε γίνει τίποτα.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας κ. Νάσος Παπουτσής, στοιχειοθέτησε την τοποθέτησή του υπέρ της μεταφοράς των λυμάτων στην Ψυττάλεια, υποστηρίζοντας ότι το έργο αυτό θα κοστίσει 138 εκ. ευρώ!!! (η μελέτη της ΕΥΔΑΠ για την Γερακίνα προέβλεπε 70 εκ. €), ενώ η μεταφορά στην Ψυττάλεια μόνο 56 εκ. €. Θα πρέπει ο κ. Παπουτσής να είναι ο μοναδικός Πρόεδρος κοινότητας σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο που δεν επιθυμεί να έρθουν στην περιοχή του κεφάλαια (και μάλιστα της Ε.Ε.) για να πραγματοποιηθούν ανταποδοτικά έργα, που θα φέρουν χρήματα στον Δήμο, θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα τα χειριστεί ο Δήμος προς όφελος της όποιας κοινωνικής πολιτικής αποφασίσει(!!!)
Στην δευτερολογία του ο κ. Φιλίππου, είπε τα πλέον σημαντικά πράγματα. Συμφώνησε με την τοποθέτηση της κας Ράπτη, ότι αν συγκρουστούμε (με τους Δήμους του Πειραιά) θα χάσουμε. Δεν έπρεπε να δώσουμε δημοσιότητα στις προσπάθειές μας για την Ψυττάλεια γιατί θα προκαλούσαμε μεγαλύτερη αντίδραση. Αν πιέζαμε περισσότερα τον Μανιάτη θα είχαμε αρνητική απάντηση. Ο ίδιος αντίλογος με την χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ. στη Φώκαια υπάρχει και από τους Δήμους του Πειραιά, δικαιολογώντας τους ευθέως. Είπε ακόμα ότι λόγω της προοπτικής χωροθέτησης του Κ.Ε.Λ. στην Φώκαια, δεν έχουν πέσει πρόστιμα από την Ε.Ε. στον Σαρωνικό και ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά μέχρι να αρχίσουν να πέφτουν πρόστιμα. Αν δεν χρηματοδοτηθεί το αποχετευτικό του Σαρωνικού από αυτό το ΕΣΠΑ (2014 – 2020) θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί δεν ξέρουμε αν θα υπάρξει άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο Δήμαρχος στην δευτερολογία του, είπε ότι ο Δήμος Σαρωνικού πρέπει να κρατήσει χαμηλούς τόνους, μέχρι να πάρουμε την οριστική απάντηση του νέου Υπουργού. Η αντίδραση των Δήμων του Πειραιά προήλθε μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παλλήνης με την οποία ο ίδιος ήταν αντίθετος. Κατηγόρησε τον επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Τσαλικίδη, ότι με το να μην αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του Δήμου είναι επ΄ ωφελεία του έργου, θα κάνει ζημιά. Ο κ. Τσαλικίδης, είπε, προσπαθεί να βρει λόγο πολιτικής ύπαρξης στο Δήμο και φέρνει ένα θέμα για το οποίο συμφωνούμε και έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Έρχεται να ζητήσει τα ρέστα από τον Δήμο, γιατί στους πέντε μήνες δεν έχει υπογραφή η απόφαση, ενώ για ενάμιση χρόνο που χειριζόταν ο ίδιος την υπόθεση και η μελέτη ήταν στο Υπουργείο, επίσης δεν είχε υπογραφή;
Τέλος ο Δήμαρχος πρότεινε να ενεργοποιηθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή με τους επικεφαλής των παρατάξεων και η οποία μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Βουλευτές να κάνουν τις επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς προκειμένου να προωθηθεί η λύση της Ψυττάλεια.
Τον λόγο στη συνεδρίαση πήραν επίσης, οι Βουλευτέςς κ.κ. Μπούρας και Σκουρολιάκος, ο Δήμαρχος Κορωπίου κ. Κιούσης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων κ.κ. Γαλάνης, Κετέογλου και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κατσούλης Ζεκάκος και Μποστανίτης.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
ΟΠΟΙΟΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΕΛ ΣΤΗΝ ΓΕΡΑΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΞΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ .
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΩΣΤΕ Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ ΤΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΤΟΥΣ.
ΟΠΟΙΟΣ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗς ΕΥΡΩΠΑΙΚΗς ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΚΕΛ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ, ΝΑ ΤΟΥ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
Ο ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ.
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ” ΤΟ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΝΑ ΣΟΥΛΑΤΣΑΡΟΥΝ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΓΕΡΑΚΙΝΑ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ 59ο ΧΙΛ. ΔΙΑΣΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΛΗΘΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ (ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑς)ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΕΛ”
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ” ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΚΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΛ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ Η ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΤΟΞΟΥ ΠΡΟΣ ΣΟΥΝΙΟ ”
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΑ ” ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΟΠΟΥ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ , ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΠΟΡ, ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ, ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΚΛΠ.”
ΚΑΤΑ ΤΑΛΛΑ NATURA Η ΠΕΡΙΟΧΗ !!!!!! ΚΑΙ ΑΠΟ NATURA ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΟΥΡΑ!!!!
ΕΧΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΚΙΟ Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΝΑΙ Η ΟΧΙ !!!!!
Επιμέλεια κειμένου : Σάκης Μαρινάκης
“Θα πρέπει ο κ. Παπουτσής να είναι ο μοναδικός Πρόεδρος κοινότητας σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο που δεν επιθυμεί να έρθουν στην περιοχή του κεφάλαια (και μάλιστα της Ε.Ε.) για να πραγματοποιηθούν ανταποδοτικά έργα, που θα φέρουν χρήματα στον Δήμο, θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα τα χειριστεί ο Δήμος προς όφελος της όποιας κοινωνικής πολιτικής αποφασίσει”
κοινωνικη πολιτικη με τα σκατα να κοβουν βολτες στη περιοχη μας ειναι πραγματικα μια μοναδικη ιδεα..
ας ειναι καλα ο αρθρογραφος που μας εκανε να γελασουμε λιγακι !