Ξεκίνησε επίσημα ο προεκλογικός αγώνας και καθημερινά βομβαρδιζόμαστε μέσα από τον τοπικό τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα για τους εκατοντάδες υποψήφιους που αποφάσισαν να μας λύσουν τα προβλήματά μας. Ποιοι είναι όμως; Ποια είναι τα προσόντα τους, οι γνώσεις τους, η ιδεολογία τους; Κατά την άποψή μας για να προτείνει κάποιος και να εφαρμόσει λύσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, πρέπει πάνω απ΄ όλα να διαθέτει όλα όσα προαναφέραμε.
Επιλέξαμε δύο Κυρίες, συνυποψήφιες της Δημοτικής Ενότητας Καλυβίων, στο ψηφοδέλτιο του Δημάρχου κ. Γιώργου Σωφρόνη, «Σαρωνικός αύριο». Πρόκειται για τις Κυρίες Δήμητρα Κατραμάδου και Μαρία Κοντού.
Ποιες είναι όμως οι δύο Κυρίες, με ποια προσόντα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών των Καλυβίων;
Η Δήμητρα, είναι δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών και εργάσθηκε κυρίως στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”, ως επικεφαλής του τμήματος Διεθνούς Οικονομίας και αναλύσεων. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι μόνιμη κάτοικος Λαγονησίου από το 2000, ενώ σπούδασε και εργάσθηκε στις ΗΠΑ επί 15ετία. Στον Δήμο Σαρωνικού έχει συμμετοχή στον σύλλογο ο Φοίνικας καθώς και σε ομάδες εθελοντών, ενώ ίδρυσε την Λέσχη Ανάγνωσης Λαγονησίου. Έχει μία 18χρονη κόρη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Δήμο Σαρωνικού.
Η Μαρία γεννήθηκε το 1983 στο Παλαιό Φάληρο και από το 2008 ζει μόνιμα στα Καλύβια. Εργάζεται ως ρεπόρτερ στην The New Post και ως Ιατρικός Επισκέπτης, έχοντας εργαστεί στο παρελθόν σε μεγάλες Ελληνικές και ξένες πολυεθνικές εταιρείες. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων και μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδάκια 9 και 3 χρονών. Είναι εθελόντρια στο Χαμόγελο του παιδιού.
Αττικός Παρατηρητής: Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια Δημοτική Ενότητα που τα τελευταία δύο χρόνια, σημαδεύτηκε από μια μεγάλη κρίση, ένα διχασμό θα έλεγα;
Δήμητρα Κατραμάδου: Κρίση, με την έννοια του διχασμού διαφόρων κοινοτήτων στον Δήμο μας, θεωρώ ότι δεν υπάρχει παρά μόνον στον βαθμό που καλλιεργείται από κάποιους, ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα και για την επιδίωξη προσωπικών στόχων. Πιστεύω ότι δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Όπως και γενικότερα στην χώρα μας, υπάρχουν οι ηχηρές μειοψηφίες, οι οποίες παραμερίζουν την σιωπηρή πλειοψηφία. Η πλειονότητα των πολιτών του Δήμου Σαρωνικού είναι άνθρωποι που επιθυμούν την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους εδώ, άρα και την δημιουργία υποδομών και την συνύπαρξη όλων μας… είτε πρόκειται για Αρβανίτες, είτε για Μικρασιάτες, είτε για «ξένους». Ζώντας σε αυτόν τον υπέροχο τόπο από το 2000 κι έχοντας και προηγουμένως δεσμούς με αυτόν, έχοντας δημιουργήσει την λέσχη Ανάγνωσης Λαγονησίου, έχοντας δραστηριοποιηθεί με εθελοντικές ομάδες, επιθυμώντας την ήπια ανάπτυξή του, αλλά και έχοντας χρόνο και δυνάμεις να διαθέσω, δέχθηκα την τιμητική πρόταση του δημάρχου, κου. Γιώργου Σωφρόνη, να θέσω υποψηφιότητα στο τοπικό συμβούλιο Καλυβίων-Λαγονησίου.
Μαρία Κοντού: Η αγάπη μου για τον τόπο στον οποίο επέλεξα να δημιουργήσω και να μεγαλώσω την οικογένεια μου καθώς και η ευαισθησία μου στα θέματα Πρόνοιας ήταν οι βασικότεροι λόγοι που με ώθησαν να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση. Η κρίση που βιώνει η χώρα ήταν σίγουρο ότι θα επηρεάσει και τις τοπικές κοινωνίες σε πάρα πολλούς τομείς, όμως η κοινωνίες πρέπει να διατηρήσουν την συνοχή τους και σε αυτό το έργο θέλω να επικεντρωθώ μακριά από διχαστικές πρακτικές.
Αττικός Παρατηρητής: Οι εμπειρίες σας από τον Καλλικρατικό Δήμο Σαρωνικού, σε ποια συμπεράσματα σας έχουν οδηγήσει; Είναι επιτυχημένο το σχέδιο ή χρήζει αλλαγών;
Μαρία Κοντού: Ο Καλλικρατικός Δήμος «γεννήθηκε» και ήρθε να αλλάξει το τοπίο προφανώς προς το καλύτερο μέσα στα χρόνια της κρίσης. Στον αντίποδα όμως τα capital control αλλά και οι δεσμεύσεις των τραπεζικών διαθεσίμων των Δήμων από την κεντρική κυβέρνηση στέρησαν σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία από την τοπική αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει τα περισσότερα έργα και προγράμματα που είχαν σχεδιαστεί για την πενταετία 2014 – 2019. Είναι σίγουρο όμως ότι με τις αλλαγές που έφερε ο νέος Καλλικράτης σε διοικητικό επίπεδο θα πρέπει να υπάρχει ευρεία συναίνεση και συνεργασία μεταξύ των αυτοδιοίκητων αν πραγματικά θέλουμε το καλό του τόπου που ζούμε.
Δήμητρα Κατραμάδου: Αναφέρεσθε υποθέτω στο γνωστό θέμα του πως «συγκροτήθηκε» ο Δήμος μας και του κατά πόσον μέρος της παράλιας ζώνης θα έπρεπε ίσως να έχει υπαχθεί στην Λαυρεωτική κ.λ.π. Κοιτάξτε… το θεωρώ πολύ δύσκολο να αλλάξει κάτι διοικητικά αλλά και πρακτικά. Οπότε, θα έλεγα να δούμε θετικά το γεγονός ότι ο Δήμος Σαρωνικού αποτελείται από αριθμό κοινοτήτων, κάθε μία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της… ενώ όλες μαζί δημιουργούν ένα εξαιρετικό παζλ. Από τις πανέμορφες παραλίες μας, μέχρι το χωριό και το δάσος του Κουβαρά… και το διοικητικό κέντρο των Καλυβίων, τι λείπει από αυτόν τον Δήμο; Τίποτα! Αλίμονο δε αν ως Έλληνες όλοι, δεν μπορούμε να συμβιώσουμε διότι έχουμε διαφορετικές ρίζες! Αναφέρομαι και πάλι στο γνωστό ψευτοδίλημμα …Βόρειοι, Νότιοι… Αρβανίτες, Μικρασιάτες, ξένοι… Είναι δυνατόν να μην «χωράμε» όλοι σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο;
Αττικός Παρατηρητής: Υπήρξαν λάθη, παραλήψεις, καθυστερήσεις από την παρούσα Δημοτική Αρχή, κατά την διοίκησή της την πενταετία που πέρασε;
Δήμητρα Κατραμάδου: Κάθε …εν λειτουργία οντότητα, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, είτε για διοικητικό… εφ’ όσον είναι «ζωντανή» και «επιχειρεί» θα κάνει και λάθη, και θα παραλείψει και θα καθυστερήσει …ακόμη – ακόμη θα έλεγα και θα μετανιώσει! Το θέμα είναι να μην θεωρεί ότι έχει το αλάνθαστο, να προσαρμόζεται, να ελίσσεται… με την καλή έννοια το λέω αυτό… να αναζητά εναλλακτικές όταν κάτι οδηγείται σε αδιέξοδο ή αποδεικνύεται λανθασμένο… Το θέμα δεν είναι αν θα κάνεις λάθη εφ’ όσον προσπαθείς για κάτι καλύτερο. Αυτό είναι ανθρώπινο. Το θέμα είναι κατά πόσο αναζητάς και παλεύεις για την πρόοδο και για την ανάπτυξη του τόπου μας. Και περνώντας από την …θεωρία στην πράξη: δεν είναι δυνατόν το 2019 να είμαστε ακόμη στους βόθρους όταν όλοι γύρω μας – η υπόλοιπη Αττική – έχουν δικά τους Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων ή έχουν πάει Ψυτάλλεια! Μεγάλο θέμα όμως αυτό… των υποδομών γενικότερα…
Μαρία Κοντού: Λάθη και παραλήψεις δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα. Η παρούσα Δημοτική αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί αρκετά ανοιχτά θέματα που «λίμναζαν» για πολλές δεκαετίες στον Δήμο μας. Παρόλα τα λάθη και τις παραλήψεις που μπορεί να καταλογίσει κανείς στην διαχείριση διαφόρων θεμάτων κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί ότι η Δημοτική αρχή είχε πάντα ως βασικό στόχο την ευημερία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Ενδεικτικά αναφέρομαι στο αποχετευτικό εφόσον όλοι φαντάζομαι συμφωνούμε ότι οι εικόνες με αντλίες να ρίχνουν λήμματα στους δρόμους και τις γειτονίες όπου τα καλοκαίρια παίζουν τα παιδιά μας δεν τιμούν κανέναν.
Αττικός Παρατηρητής: Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; Ποια είναι τα ζητούμενα που χρίζουν άμεσης επίλυσης στην Δημοτική Ενότητα Καλυβίων;
Μαρία Κοντού: Σας απαντώ ευθέως 3 πράγματα: Ενίσχυση των προνοιακών δομών (Κοινωνικό φαρμακείο – Παντοπωλείο και Πρόνοια). Ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου με υποχρέωση σύνδεσης όλων των δημοτών. Βελτίωση της ασφάλειας και των υποδομών αναψυχής.
Δήμητρα Κατραμάδου:Νομίζω ότι όλα ξεκινούν από την εφαρμογή των σχεδίων πόλης… Η περιοχή, ιδιαίτερα η «ακριβή» περιοχή του Λαγονησίου, έχει αναπτυχθεί άναρχα και χωρίς τα «δικαιώματα» που θα έπρεπε να αντιστοιχούν στην επένδυση που έχουν κάνει σε αυτήν πολλοί συμπολίτες μας… Ρυμοτομία, δρόμοι, πλατεία… ασφάλεια, αποχετευτικό (κάτι που ισχύει για ολόκληρο τον Δήμο)… θεωρώ ότι αποτελούν θέματα προς επίλυση. Σε ό,τι αφορά στα Καλύβια, πιστεύω ότι πρέπει να διαφυλαχθούν ως διοικητικό κέντρο του Δήμου μας όπως και ότι τους αξίζει μια νέα αναπτυξιακή περίοδος. Τα Καλύβια έχουν παράδοση. Πέρα από τις ταβέρνες, που μπορούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη έλξης επισκεπτών, πιστεύω ότι είναι στο χέρι μας – ειδικά των Καλυβιωτών – να δείξουν στον κόσμο ότι το χωριό δεν είναι μόνον αυτό. Μαζί με την δημοτική Αρχή, οι κάτοικοι των Καλυβίων πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία και πνοή ζωής στο χωριό. Για παράδειγμα, εγώ θα πρότεινα την θεσμοθέτηση ενός φεστιβάλ Αρβανίτικης Παράδοσης κάθε καλοκαίρι… που θα πραγματοποιείται στην πλατεία, όπως συμβαίνει ήδη, τα τελευταία χρόνια, με τους Μικρασιάτες στην Ανάβυσσο…
Αττικός Παρατηρητής: Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι καλή επιτυχία
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.