Ειλημμένη είναι η απόφαση περί συγχώνευσης των Αστυνομικών Τμημάτων σε επίπεδο Δήμου για όλη τη χώρα και βέβαια και για τα νότια προάστια.
Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την αστυνομική αναδιάρθρωση που ακόμη δεν έχει υπογραφεί, θα ιδρυθεί σε κάθε καλλικρατικό Δήμο ένα Αστυνομικό Τμήμα, με εξαίρεση τους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και άλλων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, για λόγους εξοικονόμησης πόρων.
Όσον αφορά τις υπηρεσίες της Νοτιοανατολικής Αττικής οι αλλαγές ορίζονται στα άρθρα 17 και 24 του εν λόγω σχεδίου (ολόκληρο εδώ):
Υπηρεσίες Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής
Στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής θα λειτουργούν τα ακόλουθα Τμήματα Ασφάλειας, τα οποία υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
α. Τμήμα Ασφάλειας Αλίμου,
β. Τμήμα Ασφάλειας Σαρωνικού,
γ. Τμήμα Ασφάλειας Βουλιαγμένης – Βάρης – Βούλας,
δ. Τμήμα Ασφάλειας Γλυφάδας,
ε. Τμήμα Ασφάλειας Ελληνικού – Αργυρούπολης,
στ. Τμήμα Ασφάλειας Ηλιούπολης,
ζ. Τμήμα Ασφάλειας Λαυρεωτικής,
η. Τμήμα Ασφάλειας Κρωπίας,
θ. Τμήμα Ασφάλειας Μαρκόπουλου – Μεσογαίας και
ι. Τμήμα Ασφάλειας Κερατέας.
2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος πλην της περίπτωσης ι΄, της οποίας ως έδρα ορίζεται η δημοτική ενότητα Κερατέας του δήμου Λαυρεωτικής.
Υπηρεσίες Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής
Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής θα λειτουργούν οι ακόλουθες Υπηρεσίες που υπάγονται διοικητικά σε αυτή:
α. Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας,
β. Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου,
γ. Αστυνομικό Τμήμα Ελληνικού – Αργυρούπολης,
δ. Αστυνομικό Τμήμα Ηλιούπολης,
ε. Αστυνομικό Τμήμα Βουλιαγμένης – Βάρης – Βούλας,
στ. Αστυνομικό Τμήμα Κρωπίας,
ζ. Αστυνομικό Τμήμα Σαρωνικού,
η. Αστυνομικό Τμήμα Λαυρεωτικής,
θ. Αστυνομικό Τμήμα Μαρκόπουλου – Μεσογαίας
ι. Αστυνομικό Τμήμα Κερατέας και
ια. Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής.
Η είδηση της συγχώνευσης που θα φέρει την κατάργηση τωνμικρών τμημάτων έχει ήδη ανησυχήσει τους αστυνομικούς υπαλλήλους που δέχονται εδώ και καιρό τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας για εντατικότερη αστυνόμευση.
Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι η εγκληματικότητα δείχνει αυξητικές τάσεις ενώ υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η ΕΛΑΣ είναι απούσα.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλά για “αποτελεσματικότερη αστυνόμευση”, αυτό όμως δεν αρκεί να καθησυχάσει τους πολίτες που αισθάνονται ότι χάνουν από τη γειτονιά τους μια δομή ασφάλειας. Το σχέδιο συγχωνεύσεων μελετάται εδώ και καιρό από την κυβέρνηση, ενώ εντός των ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επισήμως.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας πάντως έχει ήδη αναφερθεί στο σχέδιο αυτό σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2015. Δήλωσε τότε σχετικά πως “χρειάζεται και μελετούμε αυτή τη στιγμή και θα πάρουμε γρήγορα αποφάσεις για συγχωνεύσεις όχι με λογιστική πρακτική και αντίληψη αλλά με αντίληψη εξυπηρέτησης της κοινωνίας για να μπορεί να υπάρξει πραγματική αστυνόμευση”.
Οι αστυνομικοί υπάλληλοι πάντως βλέπουν με καχυποψία τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας. Επισημαίνουν πρώτον ότι η ενημέρωση δίνεται με το “σταγονόμετρο” και με διαρροές, την ίδια στιγμή που θυμίζουν την αποτυχία όλων των παλαιότερων σχετικών πρωτοβουλιών συγχώνευσης.
Άλλωστε, πάγια θέση της Ομοσπονδίας των Αστυνομικών είναι η επανασύσταση των 6.700 οργανικών θέσεων Αστυφυλάκων που καταργήθηκαν με την προηγούμενη απόπειρα αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.