Δημοπρατούνται τα πρώτα έργα από την ΕΥΔΑΠ μέσα στον Ιανουάριο. Αφορούν δίκτυα και Κ.Ε.Λ. Δεν συμπεριλαμβάνεται ο Σαρωνικός, που αναζητά ακόμα “οδό διαφυγής” προς τη Ψυτάλλεια
Θα ξεκινήσει η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε Ραφήνα, Βουτζά, Μάτι, Σπάτα, Χριστούπολη και Αρτέμιδα.
Σε πρώτη ανάγνωση είναι απλά μια δημοπράτηση δύο έργων. Για όσους όμως γνωρίζουν, η είδηση ουσιαστικά σηματοδοτεί το πέρασμα από την αδράνεια στην πράξη, σε ένα πρωταρχικό ζήτημα πολιτισμού και δημόσιας υγείας. Μια αδράνεια που, εκτός των άλλων, κοστίζει περί τα 7 εκατ. ευρώ ετησίως σε ευρωπρόστιμα – και θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.
Ποια είναι η είδηση, λοιπόν; Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι δημοπρατεί μέσα στον Ιανουάριο τα πρώτα δύο έργα αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική. Τα έργα θα καλύψουν τα Σπάτα, την Αρτέμιδα και τη Ραφήνα –τις περιοχές που βρίσκονται εντός σχεδίου, με πρόβλεψη για να δεχθεί και τις υπόλοιπες αργότερα– και μάλιστα η αποχέτευση θα φθάνει για πρώτη φορά μέχρι το όριο της ιδιοκτησίας.
Πιο συγκεκριμένα:
• Το πρώτο έργο αφορά την κατασκευή 131 χιλιομέτρων αποχετευτικού δικτύου στους οικισμούς Ραφήνας, Νέου Βουτζά και Ματιού. Περιλαμβάνει τα δύο κεντρικά αντλιοστάσια του έργου και 11 μικρότερα, καθώς και μία σήραγγα 1,1 χλμ., που θα χρησιμοποιηθεί για τη διέλευση αγωγών. Τέλος, περιλαμβάνει και 5.500 «εξωτερικές διακλαδώσεις», δηλαδή το κομμάτι από τον αγωγό αποχέτευσης μέχρι το όριο (ρυμοτομική γραμμή), όπου ξεκινά η ιδιοκτησία. «Η ΕΥΔΑΠ ανέλαβε αντί των δήμων και το κομμάτι αυτό προκειμένου να επιταχύνει το έργο και να μην έρθει αντιμέτωπο με προβλήματα, όπως αυτά που συναντά στο Θριάσιο Πεδίο», εξηγεί στην «Κ» η Τζίνα Στεφανάκου, βοηθός γενική διευθύντρια έργων Ανατολικής Αττικής στην ΕΥΔΑΠ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 63,7 εκατ. ευρώ και περίοδο ολοκλήρωσης 40 μηνών.
• Το δεύτερο έργο, προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή 192 χλμ. αποχετευτικού
δικτύου, που θα καλύψει τους οικισμούς των Σπάτων και της Χριστούπολης, καθώς και το βόρειο τμήμα της Αρτέμιδας (Λούτσας). Περιλαμβάνει επτά αντλιοστάσια και περίπου 10.000 «εξωτερικές διακλαδώσεις», με προθεσμία ολοκλήρωσης 40 μηνών. «Γενικώς, το αποχετευτικό δίκτυο καλύπτει πάντα
περιοχές που είναι εντός σχεδίου πόλεως, καθώς κατασκευάζεται κάτω από δρόμους», εξηγεί η κ. Στεφανάκου. «Συνεπώς, αν δεν υπάρξει πράξη εφαρμογής, ώστε να οριστικοποιηθεί η χάραξη του οδικού δικτύου, δεν είναι δυνατόν. Γνωρίζουμε, όμως, ότι υπάρχουν αρκετές υπό ένταξη περιοχές στους δύο δήμους, οι οποίες θα μπορέσουν να αποκτήσουν αποχέτευση στη συνέχεια».
Τα δύο αποχετευτικά έργα εντάσσονται στον σχεδιασμό για την κάλυψη των δύο μεγάλων δήμων της Ανατολικής Αττικής από τον βιολογικό καθαρισμό στο Πλατύ Χωράφι. «Θα ακολουθήσει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή των δικτύων σε Πικέρμι, Ντράφι και Διόνη, ώστε να ολοκληρωθεί η σύνδεση των βασικών οικισμών του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος. Και στη συνέχεια ο μεγάλος διαγωνισμός για την κατασκευή του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων», λέει η κ. Στεφανάκου.
«Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Συνοχής. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το 2023, εφόσον, βέβαια, δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, λ.χ. με την ανεύρεση αρχαιοτήτων, ειδικά στην περιοχή της Αρτέμιδας», προσθέτει η ίδια. Να σημειωθεί ότι το 2019 η Ελλάδα κατέβαλε 6,92 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα, για την απουσία επεξεργασίας λυμάτων στην Ανατολική Αττική.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.