Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κο Κυριάκο Μητσοτάκη για τις κινητοποιήσεις στο Δήμο Σαρωνικού

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Παίρνω το θάρρος να σας απευθύνω αυτή την επιστολή, προκειμένου να κεντρίσω το ενδιαφέρον σας για τα όσα λαμβάνουν χώρα, τις τελευταίες ημέρες στο Δήμο Σαρωνικού και τα οποία είναι επανάληψη προηγούμενων ενεργειών από το 2003, με υποκινητές την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Καλυβίων και του σημερινού Δήμου Σαρωνικού.

Πρόκειται για την προσπάθεια αυτών των κύκλων, να ακυρώσουν την προσπάθεια της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ.ΑΕ), να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία που έχουν βιαίως καταπατηθεί, από τους προαναφερθέντες φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εντός των οποίων έχουν κατασκευασθεί κτήρια, χωρίς άδειες κανενός αρμόδιου φορέα και έχουν χρησιμοποιηθεί ως «επιχειρήσεις» ιδιωτών που λειτούργησαν και λειτουργούν χωρίς καμία νομιμότητα, πλέον των 20 ετών. Οι παραλίες αυτές που διεκδικεί να επανακτήσει η ΕΤΑΔ.ΑΕ, ουδέποτε υπήρξαν «ελεύθερες», γιατί είχαν παραχωρηθεί από τον Δήμο σε ιδιώτες, χωρίς κάποια νόμιμη διαδικασία, από τις οποίες απολάμβαναν παράνομων κερδών. Το τελευταίο διάστημα, οργανώνονται και πάλι από τη Δημοτική Αρχή του Σαρωνικού κινητοποιήσεις, υπό τον μανδύα των δήθεν «ελευθέρων παραλιών», με την συμμετοχή ελάχιστων δεκάδων κατοίκων της περιοχής  και δεκάδων μεταφερόμενων επαγγελματιών «διαμαρτυρόμενων» οπαδών ακροαριστερών κομμάτων. Στις σημερινές κινητοποιήσεις και τις προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων, συνδράμουν έμμισθα στελέχη, συνεργάτες του Δήμου, οι οποίοι είναι παράλληλα κομματικά στελέχη της Ν.Δ., που έχουν το ρόλο να ξεπλύνουν το ΣΥΡΙΖΑϊκό παρελθόν του νυν Δημάρχου, αλλά και να του εξασφαλίσουν την ανοχή των Υπουργών και Βουλευτών της Ν.Δ. της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, στις «επιχειρήσεις» του, σε βάρος των νόμιμων ενεργειών της ΕΤΑΔ.ΑΕ.

Εν συντομία να αναφέρω, ότι η ΕΤΑΔ.ΑΕ, προσπαθεί να ανακτήσει τα περιουσιακά της στοιχεία που έχουν παραχωρηθεί στον  όμιλο Αττικός  Ήλιος, διαχειρίστρια εταιρεία του πολυτελούς ξενοδοχείου GRAND RESORT, από το 2003, βάση σύμβασης μακροχρόνιας παραχώρησης.  Συνεργεία της ΕΤΑΔ.ΑΕ κατεδαφίζουν τα παράνομα κτίσματα, λίγα μόλις μέτρα από τον αιγιαλό, που είχε κατασκευάσει ο Δήμος Καλυβίων και μετέπειτα Σαρωνικού, όπως: Beach bar, θέατρο, δύο bar, δεξιά και αριστερά από το ξενοδοχείο GRAND RESORT και μιας γλίστρας σκαφών αναψυχής, που έχουν κατασκευάσει, χωρίς καμία άδεια, με την ανοχή της Δημοτικής αρχής, ιδιοκτήτες σταθμών σκαφών αναψυχής, που λειτουργούν στην περιοχή.

Σκοπός της εκκαθάρισης των παράνομων κτισμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, είναι να αποδοθεί στον όμιλο «Αττικός Ήλιος» και να εφαρμοστεί η σύμβαση παραχώρησης που ισχύει από το 2003 και ποτέ δεν υλοποιήθηκε, λόγω ακριβώς των παράνομων ενεργειών του Δήμου Καλυβίων που υφίστανται μέχρι σήμερα. Όπως είναι βέβαιο ότι έχετε ενημερωθεί σχετικά, μετά από προσφυγή στη δικαιοσύνη, έχει επιδικαστεί στην όμιλο «Αττικός Ήλιος», σε βάρος της ΕΤΑΔ.ΑΕ το ποσό των 626 εκατ. €, για διαφυγόντα κέρδη, από την κατάληψη των εκτάσεων που έχει μισθώσει και δεν έχει πρόσβαση επί 20 χρόνια.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Όλοι εμείς που ζούμε, επισκεπτόμαστε και θαυμάζουμε το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Νέο Φάληρο μέχρι τη Βάρκιζα, για την απαράμιλλη ομορφιά του, τα πεντακάθαρα νερά του, στις πανέμορφες ελεύθερες και οργανωμένες παραλίες του, με φόντο τον Σαρωνικό κόλπο, δυσανασχετούμε για την κατάσταση που επικρατεί από το Κορωπί, μέχρι το Σούνιο.  

  • Πρόκειται για μια έκταση 40 χιλιομέτρων, η οποία λόγω κυρίως της ανικανότητας, αλλά και της σκοπιμότητας των δημοτικών αρχών, κυρίως του Σαρωνικού, στερείται παντελώς αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων.
  • Στα δίκτυα όμβριων διοχετεύονται ακάθαρτα, μέσω παράνομων συνδέσεων, οι οποίες έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί, αλλά προσκρούουν στην αδιαφορία και την ανοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Όλοι οι οικισμοί αποχετεύονται σε απορροφητικούς βόθρους, με κατάληξη των λυμάτων στη θάλασσα.
  • Η αποκομιδή των απορριμμάτων στο Σαρωνικό, είναι σε απαράδεκτο επίπεδο και θυμίζει καταυλισμό. Και αυτή η κατάσταση έχει την αναφορά της στην ίδια Δημοτική αρχή, που πρωτοστατούσε, πριν μερικά χρόνια, στην ακύρωση του έργου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κερατέα του Δήμου Λαυρεωτικής.
  • Δεν υπάρχει ανακύκλωση απορριμμάτων.
  • Σε πολλούς οικισμούς, το αποτελούμενο από σωληνώσεις αμιάντου, δίκτυο ύδρευσης είναι διάτρητο, με αποτέλεσμα να μένουν συχνά χωρίς νερό.
  • Ανύπαρκτο σχέδιο πολιτικής προστασίας, με οικισμούς που προσμοιάζουν με το Μάτι, σε πυκνότητα και οικιστική διάρθρωση. Σε όλες τις περιπτώσεις που εκδηλώθηκε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, δεν αντιμετωπίστηκε, μέχρι που έφτασε στις παραλίες για να κατασταλεί τελικά.
  • Πολλοί οικισμοί στερούνται σχεδίου πόλης, αλλά και σε όσους έχει ξεκινήσει η σύνταξή του, καθυστερεί η ολοκλήρωσή τους περισσότερο από 30 χρόνια, με αποτέλεσμα την γιγάντωση της αυθαίρετης δόμησης.
  • Το βασικό οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο και δεν έχει γίνει κανένα έργο επισκευής ή ανακατασκευής του, τα τελευταία 15 χρόνια.
  • Η αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης στις Αλυκές Αναβύσσου, προσκρούει για δεκαετίες στις ιδεοληψίες της ίδιας Δημοτικής αρχής και είναι σήμερα σκουπιδότοπος και χώρος απόθεσης αδρανών υλικών.
  • Η δημόσια συγκοινωνία είναι ανεπαρκής και ειδικά προς τον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, εκτελούνται μόλις ΤΡΙΑ δρομολόγια του ΚΤΕΛ κατά τη θερινή περίοδο και μόλις ΕΝΑ κατά τη χειμερινή περίοδο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ως κάτοικος του Δήμου Σαρωνικού, περιμένω ότι κάποτε τα εγγόνια μου, αν όχι τα παιδιά μου, θα έχουν την τύχη και την ποιότητα να ζήσουν σε ένα Δήμο, του ιδίου επιπέδου με τους παραλιακούς Δήμους της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από το Φάληρο μέχρι τη Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη και όχι σε ένα «Δήμο καταυλισμό».

Επιζητώ,

  • Να υπάρξει αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων και δίκτυο όμβριων.
  • Να υπάρξουν υποδομές διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Να υπάρξουν υποδομές δημόσιας υγείας.
  • Να υπάρξουν νόμιμες και υψηλού επιπέδου τουριστικές επιχειρήσεις, σαν το Grand Resort στο Λαγονήσι και του Plaza Resort στην Ανάβυσσο.
  • Να υπάρξει αξιοποίηση της δημόσιας έκτασης στις Αλυκές Αναβύσσου, κατά τα πρότυπα του «Ελληνικού».
  • Να υπάρξει μακροπρόθεσμα η προοπτική επέκτασης του Τραμ ή του Μετρό, σε όλο το παραλιακό μέτωπο, μέχρι το Σούνιο.
  • Να προχωρήσει ταχύτατα η ανακατασκευή της Εθνικής Οδού 91, που οδηγεί στον Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φάρο του Αιγαίου, τον Ιερό Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Θέλω να συγχαρώ τους  – Υπουργούς – Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Ανατολικής Αττικής, καθώς και την ηγεσία της ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής της Ν.Δ., οι οποίοι δεν έχουν ενδώσει σε ψηφοθηρικούς πειρασμούς, παρά τις προκλήσεις, τον εκφοβισμό και τις απειλές για αποκλεισμούς που διατυπώνονται εναντίον τους.-

 

Άγγελος Φραγκόπουλος

Κάτοικος Σαρωνικού

Διαχειριστής της ενημερωτικής ιστοσελίδας «Αττικός Παρατηρητής»

Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Καταφυγιού

 

(Πίνακας Αποδεκτών)

  1. Υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο
  2. Υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη
  3. Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα. Σοφία Ζαχαράκη
  4. Υφυπουργό Υποδομών κ. Βασίλη Οικονόμου
  5. Βουλευτή πρ. Υπουργό κ. Γιώργο Βλάχο
  6. Βουλευτή πρ. Υπουργό κ. Στέλιο Πέτσα
  7. Περιφερειάρχη Αττικής κ. Νίκο Χαρδαλιά
  8. Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κα. Καβαλλάρη Βασιλική
  9. Πρόεδρο ΔΕΕΠ Ανατολικής Αττικής κα. Βανίτα Σωφρόνη
  10. Μ.Μ.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

Σχολιάστε

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.